Pitkää iloa marjametsässä liikkumisesta

Metsässä liikkuminen ja marjojen poimiminen – mikä voisi olla parempaa hyötyliikuntaa tähän aikaan vuodesta? Metsän antimista valmistuu myös herkullinen piirakka, jonka ohjeen löydät jutun lopusta.

Kuten jo ehkä tiedätkin, on päivittäinen hyötyliikunta terveyden kannalta jopa parempi vaihtoehto kuin kerran viikossa suoritettu hikitreeni. Riittävä hyötyliikunta ylläpitää mielen hyvinvointia, edistää kehon liikkuvuutta ja vahvistaa tukilihaksia.

Loppukesästä ja alkusyksystä oiva keino saada liikuntaa ja raitista ilmaa on metsään suuntaaminen. Samalla voit poimia kotiin vietäväksi aitoa kotimaista superfoodia, mustikkaa.

Marjoja poimiessasi saat monipuolista rasitusta usean tunnin ajan. Muista selän liian kumartelun sijaan mennä kyykkyyn, sillä kyykky vahvistaa kehoasi kokonaisvaltaisesti. Mustikanpoiminnan jäljiltä kroppasi kiittää siis monessa mielessä – terveydelle hyödylliset marjat odottavat syömistä, ja samalla retkellä olet saanut monipuolista hyötyliikuntaa.

Mustikka on monipuolinen herkku

Suuressa osassa maata hyvä hetki poimia mustikat talteen on elokuusta syyskuun alkuun. Voit tarkistaa oman paikkakuntasi mustikkatilanteen Mustikkaan.fi -palvelusta. Monipuolinen mustikka on herkullinen sellaisenaan, mutta marjoja kannattaa säästää myös pakastimeen aamupuuron tai smoothien seassa nautittavaksi.

Mutta mitä olisikaan alkusyksy ilman mustikkaisia leivonnaisia? ISS:n ravintolapalveluissa työskentelevä Meeri jakoi kanssamme reseptin mustikkapiirakkaan, jota hän on valmistanut jälkiruoaksi 1600 lounastajalle. Tätä juttua varten hän kuitenkin lähetti meille reseptin pellilliseen piirakkaa, joka sopii hieman pienemmälle seurueelle!

Rakkaudella tehty mustikkapiirakka
Yksi pellillinen

Pohja:

420 g voita
5 dl sokeria
5 kpl kananmunia
1 tl suolaa
6,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Täyte:

500 g mustikkaa
2 rkl perunajauhoja
1 dl hillosokeria

Troisseli eli muruseos piirakan päälle:

Reilu 1 dl sokeria
100 g kylmää, pieneksi pilkottua voita
3 dl vehnäjauhoja (mieluiten jääkaappikylmää)
1 tl vaniljasokeria
1/5 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri huolellisesti, vähintään 5 minuuttia.

Vatkaa joukkoon yksitellen huoneenlämpöiset kananmunat. Sekoita lopuksi käsin jauhot ja niihin sekoitetut kuiva-aineet ja kääntele massa tasaiseksi. Levitä piirakkamassa tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Sekoita mustikat, perunajauhot ja hillosokeri ja levitä tasaisesti piirakkapohjan päälle.

Vatkaa lopuksi troisselin ainekset nopeasti murumaiseksi seokseksi ja murenna piirakan päälle ennen paistoa.

Paista 175 asteessa 25-30 minuutin ajan. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.