Jaksa töissä paremmin!

Jaksa töissä paremmin!

Hyötyliikunta auttaa ylläpitämään työkykyä ja virkeää mieltä. Terveyden kannalta arjen askareet ja lyhyet aktiiviset hetket ovat jopa tärkeämpiä kuin hengästyttävät liikuntasuoritukset.

Hartioiden pyöräytys, kävely korttelin ympäri tai istahtaminen lähimetsän kalliolle ovat kaikki hyötyliikuntaa, joka auttaa mieltä ja kehoa elpymään työstä.

– Hyötyliikunta on on terveyttä ylläpitävää aktiivisuutta, jota tapahtuu parhaimmillaan pitkin päivää, pieninä annoksina. Sitä ei kannata ajatella erillisinä liikuntasuorituksina, ISS:n työhyvinvointipäällikkö Minna Kulju toteaa.

Terveyden kannalta aktiiviset hetket pitkin päivää ovat jopa parempi vaihtoehto kuin liikuntasuoritus kerran viikkoon. Verenkierto elpyy, verenpaine laskee ja hengitys kulkee, kun kehon laittaa liikkeelle. Pienet teot ylläpitävät myös mielen vireyttä ja työkykyä. Olennaista terveyden kannalta on, että päivään mahtuu taukoja, joilla on elvyttävä vaikutus mielelle ja keholle.

– Moni ajattelee, ettei liiku yhtään, sillä hyötyliikuntaa ei huomata. Hyötyliikuntaa voi olla kävelymatka kauppaan, pään kääntely puolelta toiselle, lasten kanssa leikkiminen tai töissä taukojumppa.

Asennon vaihtaminen kannattaa

ISS:llä jo vuosia käytössä ollut VoimISSa-treeni soveltuu mainiosti työn tauottamiseen. Kulju vinkkaa, että taukojumpasta voi painaa mieleen vaikka yhden tai kaksi liikettä, jotka ujuttaa pitkien työtehtävien keskelle. Yksinkertaisimmillaan pelkkä asennon säännöllinen vaihtelu käy verryttelystä.

– Jos istut paljon, nouse seisomaan tai vaihda istuma-asentoa säännöllisesti. Kehon monipuolinen käyttö on hyvinvoinnin ja työkyvyn kannalta erityisen tärkeää.

Vaikka osana työtään tulisi jo liikkuneeksi paljon, sama liikuntamuoto voi vapaa-ajalla, omaehtoisesti ja eri ympäristössä toteutettuna olla palauttavaa hyötyliikuntaa.

– Kun töistä lähtee kävelemään ilman työkenkiä ja kantamuksia ja saa itse valita tahdin, on vaikutus mielelle aivan eri, kuin työtehtävien yhteydessä otettujen askeleiden vaikutus, Kulju toteaa.

Löydä oma tapa liikkua

Jos arkeen kaipaa lisää liikuntaa ja haastetta, voi sitä hakea Elixian online training -sivustolta, johon ISS:läisille on ilmainen pääsy omilla tunnuksilla.

– Sivuilla on kaikenlaista liikuntaa: venyttelyä, tanssia, taukojumppaa, rentoutumista, jumppaa lasten kanssa. Oman tason mukaan voi valita, mitä kokeilee, ja videolta voi tehdä vain ne liikkeet, joita oma keho juuri sillä hetkellä kaipaa, Kulju kannustaa.

Hyötyliikunnan ohella kuntoliikunta kehittää jaksamista. Olipa kyse hyötyliikunnasta tai kuntoliikunnasta, Kuljun mielestä tärkeintä on löytää omat tavat liikkua arjessaan.

5 vinkkiä hyötyliikunnan lisäämiseen

  1. Kävele seuraavalle bussipysäkille kuin yleensä tai jää yksi aiemmin pois.
  2. Harjaa hampaat kyykyssä, jolloin liikkuvuus lisääntyy, tai yhdellä jalalla tasapainoa harjoittaen.
  3. Valitse välillä ruokakauppa, johon pääset kävellen. Varaa mukaan kaksi kestokassia ja pakkaa ostokset kasseihin suunnilleen saman painoisiksi. Kotimatkalla voit kävellessä hyödyntää kasseja käsipainoina. Pienet ostokset kannattaa pakata reppuun, jolloin myös kevyt hölkkääminen onnistuu.
  4. Kävele vaihtelevia reittejä kauppaan tai muille asioille.
  5. Kun ulkoilet lasten kanssa, hyödynnä esimerkiksi hiekkalaatikon reunat. Niissä voi tehdä kevyttä nousua jaloille ja päkiöille, sekä erilaisia punneruksia. Myös lapset voivat innostua näistä!