Turvallisuushavainnosta ratkaisuksi – näin SUUNTA-järjestelmä toimii // From safety observation to solution – this is how SUUNTA system works

Huhtikuun 28. vietetään maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivää. Rullakon turvakuljetinrauta, viiltosuojahanskat ja lukuisat muut ratkaisut parantavat ISS:läisten työturvallisuutta joka päivä. Katso videolta, miten sinäkin voit huolehtia omasta ja kaverin turvallisuudesta SUUNTA-järjestelmän avulla!

April the 28th of April is World Day for Safety and Health at Work. Safety handle for roller cage, cut protection gloves and many other solutions improve the occupational safety of ISS employees every day. See the video below and learn how you and your colleague can stay safe using the SUUNTA system!

Rullakon turvakuljetinraudan tarina alkoi siitä, kun Pasi Tuomirannan esimies sanoi, että käden jääminen rullakon ja oven väliin aiheutti sairauspoissaoloja.

– Kehittely lähti siitä. Lähtökohta oli, ettei turvakuljetinraudassa ole yhtään irtonaista osaa. Lopullinen, tuotantoon ja ravintoloille käyttöön tullut malli on seitsemäs laatuaan, Tuomiranta kertoo.

Tuomirannan työssä ISS:n Operations Performance -tiimin asiantuntijana turvallisuus on yksi tärkeimmistä työtehtävistä. Hänen tietoonsa tulevat kaikki keittiöissä tapahtuneet tapaturmat, jotka johtavat toimenpiteisiin työturvallisuuden parantamiseksi.

Tuomiranta on aktiivisesti parantanut keittiöiden työturvallisuutta: turvakuljetinraudan lisäksi hänen aloitteestaan viiltosuojahanskat ovat tulleet ISS:n ravintoloissa pakollisiksi ja patalaput on muutettu kuumaa vettä ja höyryä kestäviksi.

Kiinnostusta myös kentällä

Rullakon turvakuljetinrauta on saanut innostuneen vastaanoton niin ISS:llä kuin alan muissa yrityksissä. ISS:n valtakunnallinen ravintolapalveluiden työsuojeluvaltuutettu Tanja Lindqvist on esitellyt keksintöä muun muassa Nolla tapaturmaa -foorumissa, jossa hän edustaa ISS:ää muiden isojen yritysten rinnalla.

– Jokaisessa kokouksessa jaetaan Hyvät käytännöt -dia. Otin esille turvakuljetinraudan, josta monet yritykset innostuivat.

Turvakuljetinrautaa jalkautetaan parhaillaan ISS:n sisällä: sinnikkäällä jalkatyöllä ja toistolla Lindqvist vie sitä kohteesta toiseen.

Turvallisuushavainnon matka

SUUNTA-järjestelmän avulla jokainen ISS:läinen voi arvioida työnsä riskejä ja ilmoittaa työturvallisuushavaintoja. Vuonna 2021 ISS:n työntekijät tekivät 32 855 turvallisuushavaintoa. SUUNTA-järjestelmässä työntekijä voi seurata, onko hänen havaitsemansa ja ilmoittamansa epäkohta käsitelty ja ratkaistu.

Katso videolta, miten turvallisuushavainnon matka kulkee havainnon tekijältä eteenpäin: