Turvallista pyöräilykesää

Tänä vuonna erityisen pitkään ja hartaasti odotettu kesä on vihdoin saapunut. Kesäiset kelit houkuttelevat viimeistään kaivamaan polkupyörän esiin. Muistakaamme turvallisen pyöräilyn säännöt!

Pyöräily parantaa kuntoa ja kehittää tasapainoa, lisää lihasvoimaa, virkistää mieltä ja on myös lääkettä nivelille. Pyöräily on myös saasteeton ja edullinen tapa kulkea paikasta toiseen. Rohkeimmat fillaroivat ympäri vuoden, mutta kesällä polkupyöräliikenne moninkertaistuu. Sen myötä myös onnettomuusriskit lisääntyvät.

Palautetaan yhdessä mieleen turvallisen pyöräilyn säännöt:

  • Muista pyöräilykypärä
  • Sovita ajonopeus ja välimatka muihin liikennetilanteen ja ympäristön mukaan. Kevyen liikenteen väylillä on usein monen ikäisiä ja erilaisilla valmiuksilla varustettuja kulkijoita.
  • Liikenteen tarkkailu vaatii keskittymistä. Musiikin kuuntelu tai kännykän käyttö voivat viedä tarkkaavaisuutta pois liikennetilanteesta.
  • Ennakoiva pyöräilijä kertoo muille omista aikeistaan. Suuntamerkin näyttäminen ja soittokellon rimpauttaminen parantavat kaikkien mahdollisuuksia ennakoida ja toimia turvallisesti.
  • Pyöräilijänkin on tärkeä tuntea liikennesäännöt. Väistääkö autoilija vai pyöräilijä pyörätien jatkeella? Liikenneturvan nettisivuilla voi käydä kertaamassa pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden liikennesäännöt joko kuvina tai videoina.

Jos liikut autolla, et voi välttyä liikennekohtaamisilta pyöräilijöiden kanssa. Muistahan olla valppaana ja havainnoida pyöräilijät ja pyörätiet, erityisesti kääntymistilanteissa.

Turvallisia ja nautinnollisia pyöräilyhetkiä!