Tunnista liukastumisvaara ja pysy pystyssä / Know the danger of slipping and stay on your feet

Liukastumiset, kaatumiset ja kompastumiset ovat yleisin tapaturmatyyppi ISS:llä. Tapaturmia sattuu niin kävellessä kuin polkupyöräillessä, niin kotiovella kuin työmatkan varrellakin. Mieti tarkkaan, miten toimit välttääksesi kaatumisen.

Liikenneturvan tekemän tutkimuksen mukaan *) lähes 40 prosenttia suomalaisista liukastuu ulkona vuosittain. Liukastumisriskin kannalta vaarallisin keli on, kun jäiselle tielle sataa kuivaa pakkaslunta tai kun jään pinnalle muodostuu vesikalvo. Tällaisia kelejä on juuri nyt kaikkialla Suomessa.

Liukastumistapaturmista moni jäisi sattumatta, jos henkilö olisi keskittynyt huolellisemmin liikkumiseensa ja ollut kiirehtimättä.

Pysy pystyssä -kampanja on käynnissä 13.–24. tammikuuta, jolloin myös lanseerataan liukastumisen ehkäisyn liikennemerkit. Tutustu kampanjaan tarkemmin kampanjan omilla verkkosivuilla. Siellä on listattu myös seitsemän askelta pystyssä pysymiseen:

 1. Valitse kengät kelin mukaan
 2. Käytä liukuesteitä
 3. Varaa aikaa matkoihin - älä kiirehdi!
 4. Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä
 5. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta - tee turvallisuushavaintoja!
 6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi
 7. Keskity!

Huolehdi myös näkyvyydestäsi kiinnittämällä vaatteisiisi heijastimia tai käyttämällä heijastavia asusteita.

*) Kantar TNS Oy, 2017: Jalankulkijoiden liukastumiset. Liikenneturva.

***

Slips, falls and stumbles are the most common type of accident at ISS. Accidents happen when walking or cycling, both close to home and on the way to work. Think carefully about how to avoid falls.

According to a survey conducted by the Finnish Road Safety Council, nearly 40 per cent of people in Finland slip outdoors at some time or other every year. The most dangerous weather for slipping is when dry snow falls on an icy road, or when a water film forms on icy surfaces. The weather is like this all over Finland right now.

Slips are less likely to occur is people focus on their movement and avoid being in a rush.

The Pysy pystyssä (“stay upright”) campaign runs from 13 to 24 January. Read more on the campaign web page. It lists seven steps to stay on your feet:

 1. Choose your footwear according to the weather
 2. Use traction aids on footwear
 3. Take your time getting around – don’t rush!
 4. Check the weather for walking before going out
 5. Give feedback on the maintenance of yards and walkways
 6. Take care of your condition and alertness
 7. Concentrate!

In addition, ensure that you are easily visible on the roads by attaching reflectors to your clothes or wearing reflective accessories.