Tehdään yhdessä suojatiestä turvallinen

Noin 60 000 ekaluokkalaista ja sadat tuhannet muut lapset siirtyvät tällä viikolla koulutielle pitkän etäopiskelukevään ja kesäloman jälkeen. Tehdään yhdessä heidän matkastaan turvallinen.

Kesälomakauden päättyessä on liikenteessä kiinnitettävä huomiota etenkin lapsiin. Tänä vuonna on erityisen hyvä syy kerrata liikennesääntöjä ja pysähtyä miettimään omaa liikennekäyttäytymistä, sillä suuri osa meistä on työskennellyt ja opiskellut koko kevään kotioloissa ja välttynyt normaaleilta, ruuhkaisiltakin arjen liikennetilanteilta.

Tien ylitys on monelle lapselle usein se koulumatkan jännittävin paikka. Erityisesti lapset luottavat liikenteessä suojatien ja liikennevalojen turvaan. Turvallinen koulutie syntyy meidän kaikkien yhteistyön tuloksena. Me aikuiset voimme näyttää esimerkkiä olemalla tarkkana liikennesääntöjen kanssa, olemme liikenteessä sitten jalkaisin, polkupyörällä tai autolla.

Tehokkain tapa lisätä suojateiden turvallisuutta onkin pudottaa ajonopeuksia: näin jää aikaa havainnoinnille ja säästytään äkkijarrutuksilta. Töyssyt ja muut hidasteet ohjaavat kuljettajaa hillitsemään kaasujalkaa, mutta suojatieviivojen ja -merkkien pitäisi myös aina toimia herätteenä.

Autoilija, muista nämä:

  1. Noudata nopeusrajoituksia ja liikennevaloja.
  2. Anna tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.
  3. Älä ohita suojatien eteen pysähtynyttä ajoneuvoa.
  4. Lähesty liikennevaloja ja suojatietä sellaisella nopeudella, että saat auton pysähtymään ilman hätäjarrutusta.
  5. Seuraa tarkasti koulujen läheisyydessä ja asuinalueilla tien reunoja ja katvealueita. Pieni lapsi jää herkästi katveeseen.
  6. Vältä auton peruuttamista alueella, jossa on leikkiviä lapsia.
  7. Kertaa väistämis- ja suojatiesäännöt.


Lähde ja kuva: Liikenneturva