Syksy saapui – liikenteessä hirviä ja hämärää

Tällä viikolla vietetään syyspäiväntasausta. Se tarkoittaa sitä, että päivät lyhenevät ja illat sekä aamut pimenevät. Ilmassa on usein sumua – ja liikenteessä hirvieläimiä. Ollaan tarkkoina!

Tarkkaavaisuus ja ennakointi ovat kaiken a ja o, kun on liikkeellä vuorokauden hämärinä ja pimeinä tunteina. Hirvieläinonnettomuudet sijoittuvat usein juuri lähitunteihin ennen ja jälkeen auringonlaskun, eli valtaosa kolareista tapahtuu hämärässä.

Hirvieläinkolareita sattuu kaikkina vuodenaikoina, mutta eniten hirvet liikkuvat arvaamattomasti syksyllä kiima-ajan ja metsästyskauden aikana. Riski törmätä hirvieläimeen on suuri etenkin niillä alueilla, joilla riista-aidat alkavat ja päättyvät. Hirvien lisäksi monilla alueilla suurempana riskinä ovat nykyään peurat tai kauriit, joiden määrät ovat viime vuosina kasvaneet. Uuden tieliikennelain myötä tienvarsille on ilmestynyt myös uusia liikennemerkkejä, esimerkiksi kauriseläimistä varoittava merkki.

Jokainen voi omalla toiminnallaan huolehtia siitä, että hirven kohdatessaan olisi valmius toimia turvallisesti. Tähän kuuluvat riittävän alhainen ajonopeus, varoitusten huomiointi, ajamiseen keskittyminen sekä tehokas valojen käyttö ja havainnointi.

Muista nämä:

  • Pidä kädet ratissa, katse tiellä ja ajatukset ajamisessa.
  • Tarkista ajovalot ja käytä kaukovaloja mahdollisimman paljon.
  • Usko hirvivaaramerkkejä.
  • Eniten hirvikolareita sattuu syksyllä ilta- ja aamuhämärässä.
  • Noudata nopeusrajoituksia ja pidä riittävä turvaväli. Pienikin ylinopeus kasvattaa pysähtymismatkaa ja törmäyksen vaikutuksia.

Toimi näin, jos joudut riistaonnettomuuteen:

  1. Varoita muuta liikennettä.
  2. Huolehdi loukkaantuneista.
  3. Soita hätänumeroon 112. Anna riittävä paikkakuvaus.
  4. Merkitse onnettomuuspaikka varoituskolmiolla.

Lähde ja kuvat: Liikenneturva