Syksy saapui – liikenteessä hirviä ja hämärää

Pimenevät illat sekä hämärät ja sumuiset aamut tarkoittavat, että liikenteessä tarvitaan nyt ekstramäärä tarkkaavaisuutta.

Tarkkaavaisuus ja ennakointi ovat kaiken a ja o, kun on liikkeellä vuorokauden hämärinä ja pimeinä tunteina. Omasta näkyvyydestä on syytä pitää erityisen hyvä huoli, on liikkeellä sitten autolla, pyörällä tai jalkaisin. Kaupunkialueilla jalankulkija jää helposti näkymättömäksi katuvaloista huolimatta – muistathan siis varustaa takkisi heijastimilla!

Kaupunkialueiden ulkopuolella on erityisesti syytä pitää mielessä hirvet, jotka kiima-ajan ja metsästyskauden vuoksi liikkuvat arvaamattomasti. Vaikka hirvionnettomuuksien määrä on laskussa, niitä tapahtuu kuitenkin paljon – toissavuonna yli 1 800. Onnettomuuksia sattuu eniten vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä *). Otathan metsästysajan huomioon myös sienestäessäsi tai muuten metsässä retkeillessäsi. Silloin kannattaa pukeutua huomioväreihin.

Muista nämä:

  • Pidä kädet ratissa, katse tiellä ja ajatukset ajamisessa.
  • Helpota havaitsemista: tarkista ajovalot ja käytä kaukovaloja mahdollisimman paljon.
  • Usko hirvivaaramerkkejä. Mitä aikaisemmin näet hirven, sitä enemmän sinulla on aikaa toimia.
  • Eniten hirvikolareita sattuu syksyllä ilta- ja aamuhämärässä, erityisesti tunti auringonlaskun jälkeen.
  • Noudata nopeusrajoituksia ja pidä riittävä turvaväli. Pienikin ylinopeus kasvattaa pysähtymismatkaa ja törmäyksen vaikutuksia merkittävästi.
  • Kun kuljet jalkaisin, huolehdi näkymisestäsi ja käytä heijastimia.
  • Pyöräillessäsi tarkista pyörän valojen ja heijastimien kunto ja huolehdi siitä, että myös vaatteissasi on heijastimia. Huomioliivin käyttäminen on aina hyvä idea.

Kannattaa ladata myös ISS:n Kuljettajan käsikirja ja kertaa tärkeät ajoturvallisuuteen liittyvät seikat. Käsikirja löytyy ISS:n toimintakäsikirjasta (OPF@ISS) suomen ja englannin kielillä edellä olevan linkin kautta kohta 6/step 6 (Turvallinen ajaminen). Kuljettajan käsikirja löytyy nyt myös verkkokoulutuksena MyLearningistä.

Muistetaan myös valtakunnallinen heijastinpäivä 1.10. Sen ympärille keskittyvä Liikenneturvan kampanja on startti syksyn heijastinkauteen. #heijastansinua

*) Lähde: Liikenneturva

Kuva: Liikenneturva