Skarpataan liikennesäännöissä ja tehdään suojatiestä turvallinen

Skarpataan liikennesäännöissä ja tehdään suojatiestä turvallinen

Noin 60 000 ekaluokkalaista ja sadat tuhannet muut lapset siirtyvät tästä viikosta alkaen kesälaitumilta koulutielle. Tehdään yhdessä heidän matkastaan turvallinen. Liikennesääntöjen kertaaminen ei ole koskaan pahitteeksi.

Kesälomakauden päättyessä on liikenteessä kiinnitettävä huomiota erityisesti lapsiin. Tien ylitys on monelle usein se koulumatkan jännittävin ja vaarallisin paikka. Mutta: me aikuiset voimme tehdä siitä turvallisen näyttämällä esimerkkiä ja olemalla tarkkana liikennesääntöjen kanssa, olemme liikenteessä sitten jalkaisin, polkupyörällä tai autolla.

Suojatieonnettomuuksissa korostuvat vauhti ja huomion herpaantuminen. Tehokkain tapa lisätä suojateiden turvallisuutta onkin pudottaa ajonopeuksia: näin jää aikaa havainnoinnille ja säästytään äkkijarrutuksilta. Töyssyt ja muut hidasteet ohjaavat kuljettajaa hölläämään kaasujalkaa, mutta suojatieviivojen ja -merkkien pitäisi myös aina toimia herätteenä.

Sääntöjen laiminlyönti – niin oma kuin muiden – aiheuttaa liikenteessä paljon vaaratilanteita. Liikenneturva selvitti tätä myös tuoreessa kyselyssä, jonka mukaan vaaratilanteita syntyy erityisesti väistämistilanteissa. Kolme viidestä on joutunut vaaratilanteeseen, kun väistämisvelvollinen autoilija on ajanut eteen tai kun autoilija on jättänyt käyttämättä suuntamerkkiä. Omasta toiminnasta johtuneita vaaratilanteita huomataan harvemmin, mutta kyllä, meistä jokaisen on syytä skarpata liikenteessä ja ajaa harkiten.

Autoilija, muista nämä:

  1. Noudata nopeusrajoituksia ja liikennevaloja.
  2. Anna tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.
  3. Älä ohita suojatien eteen pysähtynyttä ajoneuvoa pysähtymättä.
  4. Lähesty liikennevaloja ja suojatietä sellaisella nopeudella, että saat auton pysähtymään ilman hätäjarrutusta.
  5. Pieni lapsi jää herkästi katveeseen. Seuraa tarkasti koulujen läheisyydessä ja asuinalueilla tien reunoja ja katvealueita.
  6. Vältä auton peruuttamista alueella, jossa on leikkiviä lapsia.
  7. Kertaa tarvittaessa väistämis- ja suojatiesäännöt.

Lähde: Liikenneturva

Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen