On aika varautua talvisiin keleihin / It's time to be ready for slippery conditions

Scroll down to read the key points in English.

Ne ovat täällä taas: aamun pikkupakkaset, jäiset auton ikkunat ja liukkaat tien pinnat. Nyt on meneillään myös syyslomakausi, jolloin moni meistä ajelee työajojen lisäksi eri puolilla Suomea mökille tai mummolaan. Otathan tästä talteen vinkit turvalliseen autoiluun talven saapuessa.

Meillä ISS:llä turvallisuuskulttuurin avainsana on ennakointi: turvallisuus luodaan ennakoivilla teoilla joka päivä, niin töissä kuin vapaalla. Myös vuodenaikojen mukaiset sääolosuhteiden vaihdokset edellyttävät ennakointia.

Seuraavan päivän sää- ja keliennusteen tarkistaminen edellisiltana kannattaa ottaa tavaksi.

Matkantekoon on syytä varata aikaa. Huomioi ruuhkaiset paikat, ota selvää mahdollisista tietöistä ja pidä huoli tauoista.

Tärkeä osa talvikelien ennakoimista on renkaiden vaihto. Virallinen talvirengaspakko alkaa vasta 1. joulukuuta, mutta talvirenkaat ovat paras vaihtoehto, kun lämpötila laskee alle viiden asteen ja tiet ovat märkiä.

Talvisilla keleillä auto on puhdistettava lumesta ja jäästä ennen liikkeelle lähtöä. Ennakointi auttaa tässäkin: kun auton esilämmittää, lumien harjaaminen ja jäiden raaputtaminen helpottuvat huomattavasti. Muista puhdistaa myös ajovalot. Nykyiset led-valot eivät sulata lunta ja jäätä.

Huonoissa ajo-olosuhteissa kelivaraa saa pitämällä turvaväliä ja alentamalla nopeutta. Liukkaalla kelillä jarrutusmatkat pitenevät, eikä hyvilläkään talvirenkailla saa aikaan kesäkelin pitoa. Liukkaimmillaan tie on ilman lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Mikäli keli muuttuu erityisen heikoksi, on täysin hyväksyttävää sopia matkan siirtämisestä. Ei oteta turhia riskejä.

Kaikkien, myös autoilijan, on pysyttävä pystyssä: huolehdithan siitä, että käytät pitäviä jalkineita.

***

It is time to be ready for slippery conditions:

  • Check the weather conditions every morning
  • Reserve more time for your trip
  • Use footwear with good grip
  • Change to winter tyres in time
  • Keep the car clean from ice and snow
  • Keep safe distance
  • Reduce speed