Ole valppaana ja virkeänä liikenteessä – syksy tuo mukanaan hirvet ja hämärän

Päivät lyhenevät ja valoisat tunnit vähenevät vauhdilla. Ilmassa on usein sumua – ja liikenteessä hirvieläimiä. Ole tarkkana, ja muista että rattiin astutaan vain levänneenä.

Tarkkaavaisuus ja ennakointi ovat kaiken a ja o, kun on liikkeellä vuorokauden hämärinä ja pimeinä tunteina. Valtaosa hirvieläinonnettomuuksista tapahtuu hämärässä, juuri ennen tai jälkeen auringonlaskun. Hirvieläinkolareita sattuu kaikkina vuodenaikoina, mutta eniten hirvet liikkuvat arvaamattomasti syksyllä kiima-ajan ja metsästyskauden aikana.

Jokainen voi omalla toiminnallaan huolehtia siitä, että onnettomuusriskit pysyvät minimissään. Tähän kuuluvat riittävän alhainen ajonopeus, varoitusten huomiointi, ajamiseen keskittyminen sekä tehokas valojen käyttö ja havainnointi. On tärkeää huolehtia myös omasta ajokunnosta *). Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan joka kymmenes on viimeisen vuoden aikana ajanut niin väsyneenä, että on pelännyt nukahtavansa rattiin. Lähes jokainen vastanneista kokee, ettei väsymystä oteta liikenneriskinä riittävän vakavasti.

Liikenneturva on toteuttanut myös kyselyn autoilijoiden puhelimen käytöstä. Yli puolet vastaajista on joskus pelännyt auton kyydissä, koska kuljettajan huomio on kiinnittynyt puhelimeen. Puhelimen käyttö ajon aikana niin, että puhelin on kuljettajan kädessä, on laissa kielletty. Onnettomuusriski moninkertaistuu, jos kuljettaja esimerkiksi viestittelee ajon aikana.

Muista nämä:

 • Pidä kädet ratissa, katse tiellä ja ajatukset ajamisessa.
 • Tarkista ajovalot ja käytä kaukovaloja mahdollisimman paljon.
 • Usko hirvivaaramerkkejä.
 • Noudata nopeusrajoituksia ja pidä riittävä turvaväli. Pienikin ylinopeus kasvattaa pysähtymismatkaa ja törmäyksen vaikutuksia.
 • Aja vain ajokuntoisena. Ota ajokunnon tunnustelu tavaksi, ja matkustajana huolehdi myös kuljettajan voinnista.
 • Vältä ajoväsymys nukkumalla edellisenä yönä vähintään 6 tuntia. Ota tarvittaessa torkut ennen lähtöä.
 • Huomioi tiettyjen lääkkeiden väsyttävä vaikutus. Vältä ajamista sairaana.
 • Pidä taukoja.
 • Älä lue tai kirjoita viestejä ajon aikana.


Toimi näin, jos joudut riistaonnettomuuteen:

 1. Varoita muuta liikennettä.
 2. Huolehdi loukkaantuneista.
 3. Soita hätänumeroon 112. Anna riittävä paikkakuvaus.
 4. Merkitse onnettomuuspaikka varoituskolmiolla.


*) Ajokunto on kehon ja mielen hetkellinen tila, johon vaikuttaa esimerkiksi väsymys, päihteet, korkea kuume, tilapäinen lääkitys tai jopa voimakas tunnereaktio.

Tutustu Liikenneturvan kampanjoihin: Oletko ajokunnossa ja Kun ajat, aja.

Lähde ja kuva: Liikenneturva