Liukastuitko? Ota talteen ohjeet nopeaan ensiapuun

Liukastuitko? Ota talteen ohjeet nopeaan ensiapuun

Tällä hetkellä saadaan koko maassa nauttia kunnon talvikeleistä. Parhaimmillaan se tarkoittaa upeita maisemia ja iloisia ulkoilutuokioita. Talvisää tarjoaa usein myös yllätyksiä ja vaihtelevia tilanteita. Kun kauniisti leijaileva lumi muuttuu kesken päivän vesisateeksi ja seuraavana yönä taas pakastaa, saadaankin aamulla töihin ja kouluun mennessä varoa liukastumista.

Liukkailla keleillä keskittyminen, maltti ja oikeat varusteet ovat kaiken a ja o. Mieti tarkkaan, miten toimit välttääksesi kaatumisen. Kertaa tästä vinkit: http://toissa.iss.fi/artikkelit/tunnista-liukastumisvaara-ja-keskity-liikkumiseen

Siltä varalta että kuitenkin liukastut, paina mieleesi nämä ohjeet nopeaan ensiapuun. Ohjeet antoi Mehiläisen akuuttilääketieteen erikoislääkäri Petri Gawdzinski.

1. Tuliko kaatumisesta haava? Puhdista ja peitä se.

Jos liukastuminen sai aikaan haavan, puhdista haava antiseptisellä aineella tai puhtaan juoksevan veden alla. Peitä haava suojasidoksella. Likaiset, syvät ja vuotavat haavat kuuluvat aina lääkärin hoitoon. Tarkista myös, että tetanus- eli jäykkäkouristusrokote on voimassa.

2. Nyrjähtikö nilkka tai tuliko ruhjeita? Kylmä, koho ja kompressio auttavat.

Tuttu nyrkkisääntö ”kylmä, koho ja kompressio” toimii hyvänä ensiapuna. Jäähdytä nyrjähtänyttä raajaa kylmällä 20–30 minuuttia. Kohota raaja sisäisen verenvuodon vähentämiseksi ja sido vammakohtaan tukeva side turvotuksen estämiseksi. Älä rasita nilkkaa turhaan.

Jatka jäähdytystä ensimmäisen vuorokauden ajan parin tunnin välein. Hakeudu hoitoon, jos kipu ja turvotus eivät nopeasti hellitä ja jos jalka ei esimerkiksi siedä painoa.

3. Epäiletkö murtumaa? Tue murtunut raaja ja hakeudu hoitoon.

Murtumaan viittaa voimakas kipu, turvotus ja virheasento. Tue murtunut raaja liikkumattomaksi käytettävissä olevilla apuvälineillä esimerkiksi kolmioliinalla tai muilla sidetarpeilla. Tuenta helpottaa myös kipua. Hakeudu sen jälkeen hoitoon lääkärin vastaanotolle.

4. Vuotaako nenästä verta? Niistä, aseta henkilö etukumaraan ja paina sierainta.

Tyhjennä nenä mahdollisesta verihyytymästä niistämällä. Aseta henkilö etukumaraan asentoon ja paina sierainta tasaisesti nenäluuta vasten. Aseta kylmäpakkaus nenän päälle. Mikäli vuoto ei lakkaa noin 20 minuutissa, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Jos kaatunut henkilö on tajuton, ei liiku tai hänellä on hengitysvaikeuksia, soita välittömästi hätänumeroon 112.