Liikenneturvallisuus koostuu pienistä valinnoista

Liikenneturvallisuus koostuu pienistä valinnoista

Kesällä suomalaiset liikkuvat paljon ja erilaisilla kulkuneuvoilla: pyöräillään piknikille ja rannalle, autoillaan mökille ja mopoillaan grillikekkereille. Ja tietenkin kuljetaan töihin ja töistä kotiin. Moni ISS:läinen autoilee myös työpäivän aikana. Miten on turvallisuuden laita?

Kesällä kun valoa on paljon eivätkä jäiset tienpinnat ole uhkana, liikenneolosuhteet tuntuvat turvallisilta. Kesäliikenteessä tapahtuu kuitenkin paljon onnettomuuksia. Kesäkuukausina sattuu noin kolmannes koko vuoden tieliikenteen henkilövahingoista. Näin on ollut koko 2000-luvun ajan. Onnettomuuksien taustalta erottuvat väsymys, alkoholi sekä herkkä kaasujalka – tai kaikkien näiden yhdistelmä. Myös kesäliikenteessä turvallisuus koostuu lopulta ihan pienistä valinnoista.

Liikenneturva julkaisee ajankohtaisia liikennevinkkejä läpi kesän. Me poimimme niistä tärkeimpiä.

Ennakoiva ajo

Ennakoiva kuljettaja osaa tunnistaa omassa ja muiden ajamisessa riskitekijöitä ja pohtii etukäteen keinoja riskien välttämiseksi. Esimerkiksi aikataulun noudattaminen, taukojen pitäminen sekä ajon suunnittelu säätietojen mukaan vähentävät turhaa stressiä. Lue lisää.

Salakavala väsymys

Tuoreen kyselyn mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta pitää väsyneenä ajamista vakavana rikkomuksena, vakavampana kuin maistissa ajoa. Väsymyksen ajokykyä heikentävä vaikutus korostuu entisestään, jos nauttii vähäänkään alkoholia. ISS:llä on nollatoleranssi päihteiden käyttöön työssä ja työmatkoilla. Lue lisää.

Tietyöt ja erityisopasteet

Kesäisin ympäri Suomen tehdään ahkerasti tietöitä. Tietyömerkkien tehtävä on varoittaa autoilijaa siitä, että saavutaan alueelle, jossa on poikkeavat olosuhteet. Kunnioitetaan omaa ja muiden turvallisuutta myös tietyömaa-alueilla. Lue lisää.