Kohde-esimies tulipalokiireessä

Kohde-esimies tulipalokiireessä

Kohde-esimies Johannes Arkkukangas havaitsi savun hajua Kluuvin kauppakeskuksessa toukokuun viimeisen päivän iltana. Hetkeä myöhemmin tiedotusvälineet alkoivat kertoa, että Kluuvin katolla on syttynyt tulipalo. Siinä vaiheessa Arkkukangas oli jo tositoimissa.

”Pelastuslaitos sai hieman kello kahdeksan jälkeen hälytyksen Kluuvin kauppakeskukselle osoitteeseen Aleksanterinkatu 9”, kirjoittivat iltapäivälehdet toukokuun 31. päivän iltana. Tiedon palokunnalle oli soittanut ISS Securityn kohde-esimies Johannes Arkkukangas, joka oli kiinteistökierroksella ollessaan ensin havainnut savun hajua kiinteistössä ja saanut hetkeä myöhemmin puhelun tiloissa toimivan yrityksen työntekijältä, joka oli nähnyt toimiston ikkunasta liekkejä sisäpihan katolla.

Arkkukangas otti vaahtosammuttimen seinältä ja meni toimistolle, jonka ikkunasta näkyivät melkein metrinkorkuiset liekit.

– Soitin 112:een ja selitin tilanteen samalla, kun lähdin etsimään reittiä katolle. Hätäkeskuspäivystäjä käski odottamaan palokuntaa, joka ehtikin tulla samalla, kun selvitin parasta reittiä. Lopulta telinepurkajat Aleksanterinkadulla osasivat ohjata meidät katolle, jonka remonttityömaalta palo oli saanut alkunsa, Arkkukangas kertoo.

Palomestari alkoi saman tien kutsua paikalle lisäapua ja Arkkukangas ohjeisti telinemiehet hakemaan sammuttimia. Palomestari ryhtyi alkusammutukseen, mutta koska hän joutui samalla johtamaan tilannetta radion välityksellä, Arkkukangas helpotti tämän urakkaa ja jatkoi vaahtosammuttimen käyttöä palomestarin puolesta. Pian tulipalon leviäminen pysähtyi ja liekit asettuivat rakenteisiin ja katolla olevan rakennusjätteen alle. Muutamaa minuuttia myöhemmin paikalle saapuivat palomiehet paloletkuineen ja hoitivat sammutustyön loppuun.

Arkkukangas hoksasi vielä kysyä palomestarilta, olisiko paikalle hyvä järjestää vartija yöksi. Kun vastaus oli kyllä, alkoi ISS:n vuoroesimies järjestää palovartiointia. Yllättävässä vaaratilanteessa esimerkillisesti toiminut Arkkukangas jatkoi vuoroaan yli iltayhdentoista, kunnes kauppakeskus oli saatu asianmukaisesti suljettua ja palovartija opastettua tehtäviinsä.