Hei autoilija, eihän talvi pääse yllättämään?

Pian ne ovat täällä taas: kirpeät aamut, mustan jään kuorruttama asfaltti ja ensimmäisten yöpakkasten jäädyttämät auton ikkunat. Otathan tästä talteen vinkit turvalliseen autoiluun talven saapuessa.

Meillä ISS:llä turvallisuuskulttuurin avainsana on ennakointi. Uskomme siihen, että tapaturmattomuus ansaitaan ennakoivilla teoilla joka päivä – niin työtehtävissä kuin vapaa-aikana, kotona ja liikenteessä. Myös vuodenaikojen mukaiset sääolosuhteiden vaihdokset edellyttävät ennakointia. Seuraavan päivän sää- ja keliennusteen tarkistaminen edellisiltana kannattaa ottaa tavaksi.

Tärkeä osa talvikelien ennakoimista on renkaiden vaihto. Vaikka virallinen talvirengaspakko alkaa vasta 1. joulukuuta, nasta- tai kitkarenkaat kannattaa vaihtaa autoon heti kun öisin ja aamuisin alkaa olla nollakelejä.

Tämä nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä: talvirenkaat ovat kesärenkaita parempi vaihtoehto, kun lämpötila laskee alle viiden asteen ja tiet ovat märkiä.

Älä aja iglulla

Talvisilla keleillä auto on puhdistettava lumesta ja jäästä ennen liikkeelle lähtöä. Huolellisesti putsatulla autolla ajaminen vähentää stressiä, mutta helpottaa myös oikean ajonopeuden ja kunnon turvavälin pitämistä.

Lähtöä kannattaa ennakoida ja esilämmittää auto tarpeen mukaan, jolloin lumien harjaaminen ja jäiden raaputtaminen helpottuvat huomattavasti. Auton tuulilasi on usein myös sisäpinnalta kostea haitaten näkyvyyttä oleellisesti. Matkaan ei tule lähteä ennen tuulilasin kuivaamista.

Ja kun auto on puhdas, näkyvyys liikenteessä on varmistettava oikeilla valoilla. Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että omassa ajoneuvossa on valot asianmukaisessa kunnossa. Kaukovaloilla on ajettava aina, kun se on mahdollista muita häikäisemättä. Niillä kuljettaja pystyy näkemään noin 100 metrin päähän, kun taas lähivaloilla ajettaessa näkyvyys on vain noin 30 metriä. On myös syytä varmistaa, onko autossa päiväajovalot ja kytkettävä normaalit ajovalot päälle esimerkiksi sumussa tai sateessa. Muistathan myös puhdistaa sekä etu- että takavalot säännöllisesti.

Muista turvaväli, vaali pitoa

Huonoissa ajo-olosuhteissa kelivaraa saa pitämällä turvaväliä ja säätelemällä nopeutta. Liukkaalla kelillä jarrutusmatkat pitenevät, eikä hyvilläkään talvirenkailla saa aikaan kesäkelin pitoa. Liukkaimmillaan tie on ilman lämpötilan ollessa lähellä nollaa.

Renkaiden pitoon kuljettaja voi vaikuttaa omalla toiminnallaan välttämällä voimakkaita ohjausliikkeitä ja lähtemällä joka kerta liikkeelle niin etteivät renkaat lyö tyhjää.

Lähde ja kuva: Liikenneturva