Älä kikkaile! Tapaturmapäivä haastaa työpaikat nollan tapaturman tavoitteeseen

Älä kikkaile! Tapaturmapäivä haastaa työpaikat nollan tapaturman tavoitteeseen

Tapaturmapäivää vietetään aina perjantaina 13. päivä. Näin on tehty jo vuodesta 1995. Tänä vuonna Tapaturmapäivä haastaa työpaikat kiinnittämään erityistä huomiota työtapaturmien välttämiseen.

Suomessa sattuu vuosittain miljoona tapaturmaa, joista suurin osa olisi ennalta ehkäistävissä. Tapaturmapäivän tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää niin kotona, liikenteessä, harrastusten parissa kuin työpaikalla.

Joka kymmenes kaikista tapaturmista on työtapaturma. Suurin osa tapaturmista on vältettävissä omilla valinnoilla: tunnistamalla vaaran paikat, käyttämällä turvavälineitä, arvioimalla riskit ennalta – sekä vähentämällä kiirehtimistä ja kikkailua.

Työpaikoilla päästään kohti tapaturmien nollatavoitetta suhtautumalla päättäväisesti ja pitkäjänteisesti työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseen. Näin me ISS:llä toimimmekin; olemme sitoutuneet turvallisuuteen ja sen jatkuvaan parantamiseen ylimmästä johdosta alkaen.

Tapaturmapäivä korostaa tänä vuonna turvallisuushavaintojen roolia tapaturmien ennakoimisessa. Myös työturvallisuuslaki velvoittaa ilmoittamaan vioista ja puutteista, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijän turvallisuudelle ja terveydelle. Myös ISS:llä turvallisuushavaintojen tekeminen on määritelty yhdeksi ennakoivan turvallisuuskulttuurin peruspilariksi.

Oman LuurISSa-sovelluksemme avulla havaintojen raportoiminen kännykällä onnistuu näppärästi. LuurISSa-sovelluksen Työturvallisuus-valikosta voi nyt havainnon lisäksi tehdä myös oman työn riskienarvioinnin ja tarkistaa kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet.

Tapaturmapäivän järjestävät yhteistyössä tapaturmien torjunnan parissa työskentelevät järjestöt ja viranomaiset.

Lue lisää: http://www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/