10 ohjetta turvalliseen jouluun

10 ohjetta turvalliseen jouluun

1. Valvo tulta

Laita kynttilät, tuikut ja ulkoroihut palamattomalle alustalle ja katso, etteivät ne ole liian lähellä palavia materiaaleja kuten verhoja tai joulukoristeita. Sammuta tuli ennen kuin poistut kotoa tai käyt nukkumaan.

Pidä sammutuspeite näkyvillä ja helposti saatavilla, harjoittele sen käyttöä etukäteen. Mikäli tulipalo syttyy ja et saa paloa sammutettua itse, sulje ovet ja ikkunat, poistu asunnosta ja soita hätänumeroon. Tulipalo kehittyy nopeasti, savu täyttää huoneiston 2–3 minuutissa. Palavaan asuntoon ei saa palata.

2. Lämmitä turvallisesti

Puulämmitteisen kodin tai mökin lämmityksessä on syytä olla huolellinen. Pitkään kylmänä olleen tulisijan liian nopea lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia, sekä niiden välistä liitosta. Hormiin saattaa syntyä halkeamia, joista tulipalo leviää pahimmassa tapauksessa talon rakenteisiin. Laita pesään aina vain muutama puu kerrallaan. Seuraavia pesällisiä polttaessa voi puiden määrää vähitellen lisätä. Tutustu huolellisesti tulisijan käyttöohjeisiin. Joitakin varaavia takkoja saa lämmittää vain pari pesällistä. Myös sähkölämmittimien kanssa tulee olla huolellinen, eikä niitä pidä missään nimessä peittää.

3. Huolella saunassa

Älä kuivata pyykkiä saunassa. Kotien tulipalot alkavat usein kiukaalle pudonneista vaatteista.

4. Tarkasta jouluvalot

Tutki jouluvalot tarkasti jokaisena vuonna ja hankkiudu eroon sellaisista, joissa johto on rispaantunut, lamppu mennyt rikki tai liitännät ovat löystyneet. Kun vaihdat lamppuja, ota valot pois seinästä ja varmista, että voltit ja vatit vastaavat alkuperäisiä lamppuja. Sammuta jouluvalot aina, kun lähdet pois kotoa tai menet nukkumaan.

5. Varmista jatkojohdot

Älä koskaan liitä yhteen useampia jatkojohtoja. Käytä niiden sijasta yhtä johtoa, joka on tarpeeksi pitkä eikä mene helposti solmuun. Kun ripustat ulkovaloja, pidä elektroniset liitännät maan yläpuolella ja kaukana metallisista räystäistä. Käytä eristysteippiä tai muoviklipsejä kiinnittääksesi ne paikalleen.

6. Kiipeä turvallisesti

Muista valita turvalliset ja varmat tikkaat, jos tarvitset sellaisia jouluvalojen ripustamiseen.

7. Testaa palovaroitin

Testaa palohälyttimet kuukausittain varmistaaksesi, että ne toimivat. Huolehdi siitä, että palovaroittimia on tarpeeksi ja oikeissa paikoissa. Hyvän joulumielen saat, jos omien palovaroittimien testaamisen lisäksi varmistat läheisen vanhuksen palovaroittimen toimivuuden.

8. Tarkkana takan kanssa

Älä säilytä tulenarkoja materiaaleja, kuten kaasua, propaania, paperia, kemikaaleja, maalia, räsyjä ja puhdistusaineita lähellä takkaasi.

9. Pidä kynttilät lasten ja kotieläimien ulottamattomissa

Varmista, että kynttilät ja lyhdyt ovat lapsien sekä kissojen, koirien ja muiden kotieläinten ulottamattomissa.

10. Joulumieltä

Joulunaikaan liikenne on täynnä kiireisiä ja tehtäviään suorittavia kanssamatkustajia. Muista maltti ja joulumieli liikenteessä, huomioi keliolosuhteet ja muut tienkäyttäjät. Jalankulkijana käytä aina heijastinta, pukeudu lämpimästi ja kulje varovasti liukkailla teillä.

Joulu on rauhan, levon ja yhdessäolon aikaa. Annathan itsellesi ja läheisillesi turvallisen, sopuisan, kiireettömän ja raittiin joulun.

Lähteitä:
Tukesin verkkolehti ja Tukesin nettisivut
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos
terve.fi