Sairauspoissaolojen omailmoituskäytäntö säästää aikaa, vaivaa ja rahaa

Sairauspoissaolojen omailmoituskäytäntö säästää aikaa, vaivaa ja rahaa

Kun flunssa iskee, ISS:läiset voivat soittaa esimiehelle ja saavat tämän luvalla olla pois töistä ilman välitöntä käyntiä terveydenhuollossa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan omailmoituskäytäntö vähentää terveydenhuollon akuuttikäyntien tarvetta jopa 20–40 prosenttia. Lue myös muista ISS:n työterveyshuollon muutoksista.

ISS Palvelut osallistui Työterveyslaitoksen tutkimukseen, jossa selvitettiin omailmoituskäytännön toimivuutta ja vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan omailmoituksen käyttö koettiin ISS Palveluissa helpoksi ja luontevaksi. Silloin, kun lepo on ensisijainen hoitomuoto akuuttiin vaivaan, ei terveydenhoitajan vastaanotolle tarvitse hakeutua pelkän poissaolotodistuksen takia. Resursseja säästyy siten muuhun työhyvinvointia lisäävään toimintaan.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan omailmoituskäytäntö on hyvin toimiva ja suositeltava. Sen käyttöä rajoitti tutkimuksen mukaan kuitenkin se, että työntekijät kokivat työterveyshuollon myöntämän poissaolon virallisempana ja halusivat, että terveydenhuollon ammattilainen toteaa sairauden. Poissaolo omailmoituksella aiheutti joissain tapauksissa huonoa omaatuntoa.

– Haluamme edistää luottamuksen ilmapiiriä kaikissa työyhteisöissämme, henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen painottaa.

Kun siis sairastut äkillisesti kuumeeseen, flunssaan, vatsatautiin tai migreenityyppiseen päänsärkyyn, ota yhteyttä esimieheesi, jonka luvalla voit olla pois työstä enintään kolme peräkkäistä kalenteripäivää.

Muutokset työterveyshuollon palveluverkostossa

Työterveyshuollon palvelut on kilpailutettu syksyn 2015 aikana ja valtakunnallisena palveluntuottajana jatkaa Mehiläinen verkostokumppaneineen. Verkostosta poistuvat Terveystalon toimipisteet ja Helsingissä palvelut keskitetään Mehiläisen Ympyrätalon toimipisteeseen. Työterveyshuollon sopimuksen sisältö säilyy ennallaan, se on yleislääkäritasoinen sairaanhoitosopimus.

Mehiläisen työterveydenhuollon piirissä olevalla ISS:n henkilöstöllä on oma työterveyden palvelunumero 010 414 0777, jossa sairaanhoitajia vastaa joka päivä kello 7–20. Kaikki asiointi Mehiläiseen tapahtuu tämän palvelunumeron kautta. Nettiajanvaraus poistuu käytöstä.

Puhelinpalvelunumeron kautta saa yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa sekä kotihoito-ohjeita ajanvarauksen lisäksi. Kun asioit Mehiläisen verkostokumppaneilla, ota yhteys toimipisteiden oman puhelinnumeron kautta.