Siirry suoraan sisältöön
Hyvissä Voimissa kesälomaa kohden: Panosta palautumiseen!

Kesän kynnyksellä meistä jokaisen kannattaa miettiä, miten saamme parhaalla tavalla kerättyä talteen kesän tarjoaman energialatauksen tulevaa talvea varten. Samoin kuin oravat säilövät pähkinöitä, me työikäiset säilömme energiaa ja jaksamista.

Erityisen tärkeää palautuminen ja akkujen lataaminen on ikääntyville ja raskasta työtä tekeville. Oheinen kuva kertoo karusti siitä, kuinka paljon työntekijän ikä ja tehdyn työn kuormittavuus vaikuttavat palautumistarpeeseen. Myös kevyessä työssä palautumiseen tarvitaan enemmän aikaa iän karttuessa. Raskaassa työssä palautumisen tarve kuitenkin jopa kaksinkertaistuu ikävuosina 20–60.

Mitä sitten on palautuminen? Se tarkoittaa prosessia, jonka aikana ihmisen tila ja jaksaminen palautuvat sille tasolle, jolla ne olivat ennen kuormituksen alkamista. Palautunut ihminen jaksaa taas fyysisesti ja on jälleen vireä henkisesti.

Työpäivän aikana palautumista tapahtuu esimerkiksi ruoka- ja kahvitauoilla. Viikonloppuvapaan aikana palaudutaan edellisen työviikon rasituksista ja loman aikana tavoite on palautua koko raskaan talven rasituksesta. Koska myös lyhyempi loma palauttaa, loman pilkkomista pienempiin pätkiin suositellaan. Toisaalta mitä suurempi kuormitus on ollut, sitä pidempi tauko työntekoon tarvitaan, jotta voimavarat taas elpyisivät.

Palautuminen käynnistyy, kun ihminen lakkaa tekemästä ja ajattelemasta työtään. Siitä on helppo päätellä, ettei 24/7-ajattelu todellakaan ole tavoite ja ihanne: pahimmillaan palautumista ei pääse tapahtumaan lainkaan!


Vinkkejä palautumisen tehostamiseksi

Palautumiskeinot jaetaan neljään ryhmään (mm. Kinnunen ja Mauno 2009), joista jokainen toivottavasti löytää itselleen sopivia tapoja voimien lataamiseen:


Irrottautuminen työajatuksista

Pyri tilanteeseen, jossa saat ajatukset irti työasioista. Ei siis kännykän ja sähköpostin jatkuvaa vilkuilua. Sen sijaan ajatukset irrottaa mieluisa tekeminen kuten liikunnan harrastaminen, taidenäyttely tai viikonloppumatka. Myös ystävien tapaaminen ja muu sosiaalinen aktiivisuus ovat hyviä keinoja saada uusia ajatuksia ja näkökulmia.


Rentoutuminen

Rentoutuminen tarkoittaa tilaa, jossa ihmisen ”kierrokset” laskevat ja hänellä on hyvä fiilis. Rentoutuneena et murehdi menneitä etkä tulevia vaan pystyt elämään levollisin mielin tässä ja nyt. Keinoja ovat vaikkapa metsäkävely, ongella käynti tai mindfulness-harjoitus. Etsi itsellesi luonteva ja mieluisa tapa rentoutua. Opettele rentoutumaan myös kesken työpäivän, jolloin saat lisää tehoa työhösi. Oleellinen osa palautumista on riittävä yöuni.


Taitojen hallinta

Palautumista tehostaa, kun löydät vapaa-aikana sopivaa vastapainoa työllesi. Opettele jotakin ihan uutta, innostavaa ja tarpeeksi haastavaa. Jos teet asiantuntijatyötä näyttöruudun ääressä, kokeile kesällä vaikka räsymaton kutomista.


Kontrollin tunne vapaa-ajalla

Vapaalla voit unohtaa työhön liittyvät deadlinet ja tiukat aikatauluvaatimukset. Voit määritellä omien ja läheistesi tarpeiden mukaan, milloin teette ja mitä teette. Kun palautuminen on parhaimmillaan, et edes tiedä eikä sinun tarvitsekaan tietää, mikä päivä tai kellonaika on menossa.

Hyvät palautumiskeinot kannattaa opetella ajoissa, sillä ”minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”. Iän kertyessä keinoja kannattaa tietoisesti vielä opetella lisää, jotta pystyt vastaamaan kasvavaan palautumisen tarpeeseen. Palauttavaa kesää!


Lähde: Elo työhyvinvointipalvelu

 

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!