”Yksi parhaista”

”Yksi parhaista”

Asiakkaat ovat palveluohjaaja Nadezda Petrovalle kaikkein tärkeintä työssä. Heidän vuokseen energinen nainen tekee kaikkensa – mutta muistaa pitää huolta myös itsestään.

Kaksi naista poseeraa hyytävässä tuulessa Viestintäviraston sisäpihalla. ISS:n palveluohjaaja Nadezda Petrova ja Viestintäviraston palveluasiantuntija Tarja Toropainen nauravat valtoimenaan.

Kahden vuoden yhteistyö näkyy läheisinä väleinä ja yhteisinä sisäpiirijuttuina – työyhteisössä heidät tunnetaan Nadjana ja Takuna.

– Asiakkaaseen on lämpimät välit, se helpottaa työntekoa. Muutenkin asiakkaat ovat minulle ykkössijalla ja toimin aina heidän parhaakseen, toteaa Nadja.

Nadezda Petrova (vas.) ja Tarja Toropainen.

Naurun remakan keskellä Tarja alkaa kyynelehtiä tahtomattaan. 40-vuotinen ura Viestintävirastossa tulee tänään päätökseensä, kun hän siirtyy eläkkeelle. Samalla naisten tiet erkanevat, eivätkä he enää kohtaa toisiaan aamuseitsemältä kuulumisten vaihtamisen merkeissä.

– Tarja on ehdottomasti yksi parhaista yhteyshenkilöistä, joita minulla on ollut, Nadja kehuu.

Nadja tietää, mistä puhuu: 12 vuoden aikana hän on työskennellyt lähes 20 ISS:n toimipisteessä.

Mutta miten hän päätyi luomaan uraa ISS:llä?

Suomi tutuksi vähitellen

Nadja syntyi Keski-Venäjällä nykyisen Tatarstanin alueella. Sieltä tie vei 20 vuodeksi Pietariin, jossa hän työskenteli muun muassa yrittäjänä, tehtaalla ja päiväkodissa.

– Keski-Venäjällä kukaan ei tiennyt, missä Suomi on. Pietarissa puolestaan oli paljon ihmisiä, joilla oli suomalaiset sukujuuret. Suomi tuli siten kaiken aikaa tutummaksi ja jossain vaiheessa kävin turistiviisumilla Suomessa.

Pian Nadja löysi itsensä ISS:n työhaastattelusta, ja vaikkei hän osannut suomeksi kuin ’hein’ ja ’moin’, työpaikka järjestyi Suomesta. Elämä muuttui kertaheitolla.

– Olin onnekas, kun pääsin Suomeen, vaikka mieheni jäikin vielä Pietariin. Mieheni muutti Suomeen vasta kuusi vuotta minun jälkeeni, kun sain Suomen kansalaisuuden. Sitä ennen matkustin joka viikonloppu Pietariin.

Ahkeruudella ja kunnianhimolla eteenpäin

Suomeen muutettuaan Nadja aloitti työt ISS:llä, minkä jälkeen monet siivouskohteet ovat tulleet tutuiksi. Listalle mahtuu teleoperaattorin, teollisuuden, palveluntuottajien ja julkishallinnon kohteita. Kokemuksen ja koulutuksen myötä siivoojan työt vaihtuivat palveluohjaajan rooliin.

– Olen suorittanut toimitilahuoltajan koulutuksen, virastomestarin ammattitutkinnon ja johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Palveluohjaajana Nadja huolehtii, että eri kohteet tulevat siivotuiksi. Niinpä hän vastailee puhelimeen, ottaa asiakkaiden pyyntöjä vastaan ja järjestää lisäresursseja kohteisiin tarpeen vaatiessa. Samalla hän hoitaa päivittäisen siivouksen Viestintävirastossa, jossa työsarkaa riittää seitsemässä kerroksessa.

– Siivottava alue on laaja, mutta Nadja hoitaa sen hienosti. Hän huomaa kaikki puutteet ja ilmoittaa niistä heti. Lisäksi Nadja on erittäin iloinen ja kaikki tykkäävät hänestä, Tarja Toropainen kehuu.

Vastuuntuntoisena ihmisenä Nadja myöntää työasioiden pyörivän usein mielessä iltaisinkin. Hän kuitenkin toteaa samaan hengenvetoon, että elämään mahtuu paljon muutakin kuin työ.

Liikunnan voimalla päivästä toiseen

Nadjan energia ei lopu edes vapaa-ajalla. Hän on kouluttautumassa liikunnan vertaisohjaajaksi ja pitää muutenkin huolta kunnostaan.

– Perustimme neljän henkilön liikuntakerhon, johon kuuluvat minun lisäkseni mieheni ja meidän kaksi ystäväämme. Jokainen ehdottaa vuorollaan urheilulajia, esimerkiksi itse vein muut luistelemaan. Lisäksi olemme käyneet keilaamassa ja pian olemme menossa sauvakävelemään.

Kaunis luonto ja Vuosaaren pitkä rantaviiva houkuttelevat rauhallisille kävelylenkeille myös harmaina kevätpäivinä. Hän kertoo inspiroituvansa luonnosta ja saavansa siitä voimaa. Vastapainoksi hän nauttii kahviloiden iloisesta tunnelmasta ystäviensä seurassa.

Lisäksi Nadjalla on yksi haave ylitse muiden: Pariisin tai Berliinin matka. Aiemmin hän matkusti usein miehensä luokse Pietariin, eikä muita matkakohteita tarvinnut edes harkita. Nyt Venäjällä tulee käytyä vain kerran vuodessa, joten Keski-Eurooppa kutkuttelee mielessä.

Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia

Nadjan tulevaisuudensuunnitelmissa on jatkaa työtä ja mennä joustavasti minne vain, missä hänen ammattitaitoaan tarvitaan eniten.

– Menen sinne, missä minua tarvitaan. Tärkeintä on, että töitä riittää, toteaa Nadja iloiseen tyyliinsä.

Tarja Toropaisella sen sijaan on vain muutama tunti työuraa jäljellä. Naiset suuntaavat Toropaisen eläkekahveille kyyneleitä pidellen. Lämmin henki loistaa naisten välillä, kun he siirtyvät viimeistä kertaa yhdessä tuttuun kahvihuoneeseen.

Lue myös: 

Tärkeintä on olla onnellinen

ISS.fi: Avoimet työpaikat
ISS.fi: Opiskelijoille ja koululaisille