Työpaikkaruokailun trendit meillä ja maailmalla

Työpaikkaruokailun trendit meillä ja maailmalla

Miten työpaikoilla syödään tänä syksynä? Esittelemme ruokatrendien ajankohtaiset painopisteet.

ISS:n Head of Catering Excellence Chris Towler listasi Service Futures -blogissa ajankohtaisimmat työpaikkaruokailun trendit, jotka heijastuvat ravintolapalveluiden toimintaan. Trendien takana vaikuttavat lisääntynyt ilmastotietoisuus ja kasvanut kiinnostus terveellisiin elämäntapoihin.

ISS Palveluiden tuotepäällikkö Terhi Paldan kertoo, miten työpaikkaruokailun trendit näkyvät suomalaisten arjessa.

Vähemmän eläinproteiinia, enemmän kasviproteiinia

Tämän vuoden tärkein ruokatrendi on kasvispainotteisuus. Ruoanlaitossa panostetaan erilaisten kasvisten hyödyntämiseen ja korvataan osa lihasta kasviksilla. Tämä maailmanlaajuinen trendi kasvattaa suosiotaan jatkuvasti.

Myös ISS Suomi on muokannut tarjontaa kasvispainotteiseen suuntaan.

– Meillä on jo useimmissa toimipisteissä sellainen käytäntö, että tiettyinä päivinä tarjoamme pelkkää kasvisruokaa. Silloin tarjolla on useita eri kasvisvaihtoehtoja, kertoo Paldan.

Kasvispainoitteisuus näkyy myös resepteinä, joissa osa sekaruokien eläinproteiinista korvataan kasviproteiinilla.

– Tarjoamme esimerkiksi mifu-broileriwokkia tai jauheliha-kauramurubolognesea, jossa osa jauhelihasta on korvattu kauramurujauhiksella ja porkkanalla, Paldan listaa.

Paldanin mukaan muutos näkyy tarjonnan lisäksi kysynnässä.

– Kasvisruoan ja kasvisten kysyntä kasvaa koko ajan.

Terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa

Ruokateollisuudella on suuri vaikutus ympäristöön, ja globaalina toimijana ISS:llä on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöystävällisempien ruokatrendien jalkauttamiseen.

Kasvispainotteiset ruokalistat kannustavat vähentämään lihan kulutusta ja jakavat tietoa valintojen vaikutuksesta ympäristölle ja itselle. Kun lihan korvaa kasviksilla, se parantaa tutkitusti sekä omaa terveyttä että ympäristön tilaa.

– Punaisen lihan kulutuksen pienentäminen on ekoteko, ja sen sisältämien kovien rasvojen vähentäminen on ravitsemuksellisesti järkevää, Paldan sanoo.

Vuoden 2019 trendeissä korostuukin vahva kiinnostus terveysasioihin. ISS:n asiakkaat haluavat panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin.

Vastatakseen kysyntään ISS suunnittelee entistä terveellisempiä ja ravintosuositusten mukaisia ruokalistoja, jotka tukevat hyvinvointia. Ruoka-aineista tarjotaan tietoa ja ruokailijoita kannustetaan valitsemaan se kaikkein terveellisin vaihtoehto.

Kestävän kehityksen mukaisia toimia

Yksi kasvavista trendeistä on vastuullisuuden huomioiminen ruokatuotannossa. Myös ISS panostaa kestävän kehityksen mukaisiin toimitusketjuihin, pakkausmateriaaleihin ja suosii paikallisia tuotteita aina kun mahdollista.

Paikallisten raaka-aineiden suosiminen vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä, ja kerralla toimitettavat suuret tilaukset säästävät toimituksista aiheutuvia kilometrejä.

Lisäksi ISS:llä suhtaudutaan vakavasti ruokahävikin vähentämiseen. Ruokahävikkiä pyritään minimoimaan ympäristöohjelmilla. Käsittelyhävikki taas vähenee, kun hedelmille ja vihanneksille keksitään entistä monipuolisempia käyttötapoja ruoanlaitossa.

Trendien huomioiminen vaatii koulutuksia

Työpaikkaruokailun trendit asettavat uusia vaatimuksia myös kokeille ja heidän koulutukselleen.

ISS järjestää ravintolapalveluiden henkilökunnalle koulutuksia, jotta heillä on viimeisin osaaminen trendien mukaisesta, terveellisen ja ympäristöystävällisen ruoan valmistuksesta.

– Kokkien täytyy tietää, miten valmistaa makoisaa, näyttävää ja täyttävää sekä ravitsemuksellisesti rikasta kasvisruokaa. Sellaista käden taidon koulutusta suunnitellaan syksylle, Paldan kertoo.

Lue lisää ruokahävikin minimoimisesta ISS:n ravintolapalveluissa.