Turvallinen paluu työpaikoille – muistathan noudattaa ohjeita

Koronaviruksen sekoittama kevät on koetellut meitä kaikkia ja muuttanut arkeamme. Monet ISS:läiset ovat poikkeusaikanakin jatkaneet palvelutuotantoamme ja varmistaneet työympäristöjen toimivuuden. Toimistoista on kuitenkin lähdetty tekemään etätöitä useiksi viikoiksi. Yhä useammat suomalaiset palaavat vähitellen työpaikoille, joten myös me ISS:llä haluamme ohjeistaa kaikkia työntekijöitämme toimimaan turvallisesti ja terveellisesti omilla työpaikoillaan.

Olemme laatineet ohjeet, joihin jokainen ISS:läinen on velvollinen tutustumaan ennen toimistolle paluuta. Ohjeita laadittaessa on otettu huomioon THL:n valtakunnalliset suositukset ja painotettu niitä asioita, jotka ISS:läisiä erityisesti koskevat. Sen lisäksi, että toimistoillamme tehdään erityisjärjestelyjä ja pidetään huolta siivouksesta, jokaisella on vastuu omasta toiminnastaan.

Älä tule toimistolle, jos olet vähänkään sairas, edes nuhainen.

ISS:läisten suositellaan jatkavan etätyöskentelyä pääsääntöisenä työskentelymuotona niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista. Palaverit myös yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa järjestetään edelleen Teamsissä tai Skypessä. Etätyösuositusta ja vieraiden kutsumista tapaamisiin ISS-toimistoille tarkastellaan uudelleen juhannuksen tienoilla.

Kun toimistolle tullaan työskentelemään, esimiesten tehtävänä on sopia tiimin kanssa rytmityksestä niin, ettei koko tiimi ole samaan aikaan toimistolla. Rytmitys tulee säilyttää samanlaisena eli samat henkilöt tapaavat toimistolla eikä siten, että kokoonpanoa muutetaan. Tavoitteena on varmistaa, ettei mahdollinen koronavirukseen sairastuminen lamaannuta koko yksikön toimintaa.

Riskiryhmään kuuluvan kannattaa selvittää oma tilanteensa työterveyshuollon kanssa. Työterveyshuolto antaa tarvittaessa kirjallisen lausunnon, jossa mainitaan työterveyshuollon suositus työskentelystä muualla kuin työkohteessa. Tämän jälkeen työn tekemisestä käydään keskustelu oman esimiehen kanssa ja sovitaan käytänteistä. Samassa taloudessa asuva riskiryhmään kuuluva henkilö ei tee toisesta perheenjäsenestä riskiryhmään kuuluvaa.

Pidä 2 metrin etäisyys kollegoihin.

Tutkimusten mukaan 2 metrin etäisyydellä ei synny altistumista koronavirukselle. Altistuminen edellyttää alle metrin etäisyyttä sairastuneeseen vähintään 15 minuutin ajan. Eli vaikka työkaveri sairastuisi, voimme luottaa siihen, ettei hän todennäköisesti ole tartuttanut muita, kun riittävästä etäisyydestä, hyvästä käsihygieniasta ja oikeaoppisesta yskimisestä on huolehdittu.

2 metrin turvaetäisyys tulee huomioida

Hississä ja portaissa:

  • Suosittelemme käyttämään portaita ja säilyttämään myös turvaetäisyyden muihin. Turvallisuussyistä portaissa tulee pitää kaiteesta kiinni, ja näin ollen käsienpesu on välttämätöntä heti porraskävelyn päätteeksi. Hississä on vältettävä seisomista vastatusten, eli suosittelemme matkustamaan kasvot oveen, ei kaveriin päin.

Ravintoloissa:

  • Olemme huolehtineet, että ravintoloissamme on ollut turvallista ja terveellistä syödä poikkeusaikana. Samalla tavalla myös rajoituksia puretaan terveellisyys ja turvallisuus etusijalla. Toistaiseksi esimerkiksi buffet-linjastot on vaihdettu lautastarjoiluksi eli kaikki ruuat, juomat ja leivät on valmiiksi annosteltu.
  • Ravintolakäyttäytymisessä on olennaista pitää 2 metrin turvaväli toisiin lounastajiin sekä pestä kädet vedellä ja saippualla ennen lounaalle menoa. Suosittelemme välttämään käteisrahan käyttöä ravintoloissamme

Työpisteiden välillä ja neuvottelutiloissa:

  • Osa työpisteistä ISS-toimistoilla nauhoitetaan merkiksi siitä, että terveys on ensisijaista ja sen vuoksi osa työpisteistä on toistaiseksi poissa käytöstä. Nauhalla merkityn työpisteen käyttö on kielletty, eikä nauhaa saa poistaa tai siirtää. Lisäksi työpiste on pyyhittävä desinfioivalla puhdistusliinalla ennen ja jälkeen käytön. Desinfioivia puhdistusliinoja sekä käsidesejä on saatavilla kaikilla ISS-toimistoilla.
  • Myös neuvotteluhuoneiden istuimista osa poistetaan toistaiseksi käytöstä merkitsemällä ne nauhalla.
  • Kahviautomaatit ja monitoimilaitteet pidetään toimistoillamme normaalisti käytössä, mutta kaikkien käyttäjien on pestävä kätensä ennen ja jälkeen kahvin ottamisen tai tulostamisen.

Työmatkalla joukkoliikenteessä:

  • Myös joukkoliikennetoimijat ovat tehostaneet siivousta joukkoliikennevälineissä, jotta liikkuminen on turvallista. Joukkoliikennettä on suositeltavaa käyttää nimenomaan välttämättömään työmatkustamiseen.

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja oikeaoppisesta yskimisestä.

Kosketamme päivän aikana käsillämme monia pintoja, joilta virukset ja bakteerit voivat tarttua meihin. Likaiset kädet voivat siirtää viruksen silmiin, nenään tai suuhun ja päästä siten elimistöön, mikä vaarantaa sinut ja muut ympärilläsi.

Käsien peseminen vedellä ja saippualla on tehokkain tapa suojautua miltä tahansa hengitystieinfektiolta ja tartunnoilta. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, suosittelemme alkoholipohjaisen käsidesin käyttöä.

Yski tai aivasta tarvittaessa hihaasi tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.


ISS:n tahtotilana on tukea myös asiakasta niin poikkeustilanteessa kuin siitä palautumisessa asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Oma ja asiakkaan terveys ja turvallisuus ovat etusijalla. Asiakkaan kanssa käytävän keskustelun tueksi olemme julkaisseet ladattavan oppaan, jossa kerromme ISS:n suosituksista koronavirustilanteesta palautumisessa. Lataa opas täältä >>

Pidetään mielessä yhteinen tavoitteemme: pysytään yhdessä terveinä.