Tunnista liukastumisvaara ja keskity liikkumiseen

Liukastumiset, kaatumiset ja kompastumiset ovat yleisin tapaturmatyyppi ISS:llä. Tapaturmia sattuu niin kävellessä kuin polkupyöräillessä, niin kotiovella kuin työmatkan varrellakin. Osa tapaturmista johtaa murtumiin. Moni tapaturmista olisi jäänyt sattumatta jos henkilö olisi keskittynyt huolellisemmin liikkumiseensa ja ollut kiirehtimättä.

Liukastumisen vaara vaanii eri puolilla Suomea koko talven ajan. Keliolosuhteet myös vaihtelevat nopeasti, eli keli voi olla hyvin erilainen kotoa lähdettäessä kuin bussista tai henkilöautosta noustaessa.

Mieti tarkkaan, miten toimit välttääksesi kaatumisen:

- Keskity liikkumiseen, äläkä kiirehdi. On suuri todennäköisyys, että kiirehtiminen jalkaisin tai liian suuri tilannenopeus polkupyörällä johtaa liukastumiseen.

- Keskity tavaroiden kantamiseen ja kuljettamiseen. Älä kanna liukkaalla molemmissa käsissäsi tavaroita, äläkä pyöräillessä kuljeta tavaroita ohjaustangolla.

- Jalkineilla on suuri merkitys pystyssä pysymiseen. Älä käytä ulkona talviolosuhteissa kesäkenkiä – ne ovat aiheuttaneet pahoja kaatumisia. Käytä pitäväpohjaisia kenkiä ja liukuesteitä.

- On tärkeä kulkea virallisia, kunnossapidettyjä kulkureittejä pitkin. Oikaiseminen epävirallista reittiä pitkin voi maksaa ranteen murtuman.

- Talviolosuhteissa ei voi liikkua samalla tavalla kuin kesäaikana, eli kiinnitä huomiota kulkemiseen ja mieti, miten liikkumista on muutettava kesäisiin olosuhteisiin verrattuna.

- Ole erityisen varovainen, kun on pimeää ja näet tien pinnan heikosti.

- Kun havaitset liukkauden oven edustalla ja vieressä on hiekoitusastia, hiekoita hieman. Voit näin pelastaa seuraavan kulkijan loukkaantumiselta.

- Muistathan, että hyvä fyysinen kunto ja tasapainoharjoitusten tekeminen ennaltaehkäisevät kaatumisia.