Siirry suoraan sisältöön

ISS:llä on käytössä Tilapäiset työjärjestelyt -toimintatapa, joka on suunniteltu yhteistyössä työterveyshuollon ja ISS:läisten kesken. Toimintatapaa käytetään, kun kyseessä on sairaus tai tapaturma, joka ei rajoita työkykyä kokonaan, mutta estää tavanomaisen työtehtävän tekemisen.

Tilapäiset työjärjestelyt eli korvaava työ auttaa työntekijää kuntoutumaan ja toipumaan sairaudesta. Samalla se tukee työhön paluuta. Tyypillisesti tähän ratkaisuun päädytään tukiliikuntaelinvaivoissa, tapaturmissa ja lievissä mielenterveydenhäiriöissä. Korvaavaa työtä voivat olla esimerkiksi kevennetyt työtehtävät, perehdyttäminen tai työntekijän omatoiminen perehtyminen, esimerkiksi verkkokoulutukset.

Työnjohtaja Janne Nuutisella on hyviä kokemuksia tiimissään toteutetuista tilapäisistä työjärjestelyistä. Janne vetää Kuopiossa 12 hengen rakennustekniikan tiimiä, joka tekee rakennusten korjaustöitä esimerkiksi Technopoliksen ja Senaatti-kiinteistöjen tiloissa.

Marraskuussa yhden työntekijän nilkka nyrjähti hänen keikahdettuaan tynnyrin päältä. Siitä seurasi kolmen päivän sairausloma.

– Haaveri johtui ajatusvirheestä, eikä siinä onneksi käynyt pahemmin. Kyseessä oli sen verran uusi työntekijä, että hänellä oli perehdytysohjelma vielä vaiheessa. Sairauslomaa pystyttiinkin näppärästi hyödyntämään verkkokurssien suorittamiseen, Janne kertoo tilapäisten työjärjestelyjen toteuttamisesta.

Kevennetysti vaikka kotoa käsin

Mehiläisen työterveyslääkäri ottaa aina kantaa tilapäisiin työjärjestelyihin. Vastaanotolla määritellään rajoitteet, minkälaista työtä ei voi tehdä sekä annetaan suositus terveydentilalle sopivasta muokatusta työstä tai ehdotetaan muita tilapäisiä työtehtäviä. Aina tilapäiset työjärjestelyt eivät vaadi lääkärin arviota, vaan niistä voi sopia myös suoraan esimiehen kanssa. Mikäli lääkäri on arvioinut tilapäisten työtehtävien onnistuvan, niihin pitää periaatteessa suostua.

ISS:n teknisissä palveluissa sähkö- ja huoltoasentajana työskentelevä kuusikymppinen Risto Heikkinen sai viime kesänä viikon sairausloman akillesjänteen tuppitulehduksen vuoksi. Riston työkenttä ulottuu ympäri Kanta-Hämettä, mutta kipeän jalan kanssa ei työkeikkojen hoito autolla onnistunut.

– Olin kotona viikon verran, joista pari ensimmäistä päivää täysin keppien varassa. Sovimme työnantajan kanssa korvaavista töistä, koska en ollut kuitenkaan sillä lailla kipeä ettenkö olisi voinut jotakin tehdä. Hoidin sitten kotisohvalta käsin rästiin jääneitä tietokonehommia, esimerkiksi raportointeja asiakkaalle. Sillä lailla aika kului paremmin, eikä tarvinnut olla ihan jouten ja telkkaria tuijottaa, Risto kertoo.

Myös Jannen tiimissä hyödynnettiin viime kesänä kevennetyn työn mahdollisuutta.

– Yksi tiimiläinen loukkasi tapaturmaisesti kätensä, ja hänelle kirjoitettiin kaksi viikkoa sairauslomaa. Vaikka käsi oli paketissa, työntekijä oli halukas osallistumaan työntekoon parhaansa mukaan. Hän muun muassa teki kevyempiä asennustöitä, hoiti kauppa-asioita ja suoritti katselmointeja. Työturvallisuuskurssille ja joillekin verkkokursseille riitti myös hyvin aikaa, Janne luettelee.

Terveys ja turvallisuus ennen kaikkea

Mikäli henkilölle on kirjoitettu sairauslomaa ja hän haluaa tehdä töitä, vakuutukset ovat voimassa myös sairausloman aikana. Tapaturma ei myöskään vaikuta LTI-lukuun, eikä poissaoloa kirjata, jos työntekijä palaa heti seuraavaan työvuoroon.

– Tilapäiset työjärjestelyt eivät saa koskaan vaarantaa työntekijän terveyttä. Ja työturvallisuuspuoli täytyy miettiä aina varman päälle, etteivät työtehtävät vaaranna toipumista, Janne muistuttaa.

Jos vointi huononee, työntekijä voi aina keskeyttää tilapäiset tehtävät ja hakeutua työterveyslääkärin vastaanotolle uudelleen arvioon. Yleensä henkilölle löytyy niin kevyttä tilapäistä työtä, että lääkärin arvioimat rajoitteet pystyään huomioimaan.

Riston mielestä ISS:n toimintatapa on hyvä vaihtoehto sekä työntekijälle että työnantajalle.

– ISS ottaa asian vakavasti. On hienoa, ettei laiteta työntekijää tapaturman sattuessa kokonaan sivuun, vaan tarjotaan vaihtoehtoja. Siinä on mahdollisuus tutustua muunlaisiinkin tehtäviin ja kehittyä.

Tilapäiset työjärjestelyt tarjoavat hyötyjä kaikille osapuolille ja turvaavat työntekijöiden tasavertaisuutta.

Työntekijä

  • Tukee työmotivaatiota ja työssä jatkamista
  • Säilyttää ammattitaidon
  • Vähentää sairauspoissaolopäiviä

Työnantaja

  • Toimintatapojen kehittyminen
  • Työpanos hyötykäyttöön
  • Sairauspoissaolokustannusten hallinta

Työyhteisö

  • Lisäresurssi
  • Suvaitsevaisuus ja ymmärrys osatyökykyisyydestä ja uusista toimintatavoista lisääntyy


Teksti: Kaisa-Leena Laine

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!