Terveisiä Varkaudesta!

Terveisiä Varkaudesta!

Vartija Tia Olander muistaa ikuisesti ensimmäisen viikonloppunsa yksin töissä: myrsky laukaisi tehdasalueella yli 200 hälytystä.

"Olen Olanderin Tia, Varkaudesta kotoisin ja täällä myös töissä, Stora Enson tehtaalla. Varkaus on siis tuttu paikka ja niin myös tehdasalue: olen ollut ISS:llä nyt kolme vuotta ja kolme kuukautta ja jo sitä ennen harjoittelussa Stora Ensolla.

En ikinä ajatellut, että vartioinnista löytyisi ammatti, mutta kun yläkoulussa turva-alasta kuulin, se nappasi heti enkä ole katunut. Olen suorittanut turvallisuusalan kolmevuotisen koulutuksen ja tänä syksynä aloitan erikoisammattitutkinnon.

Teemme täällä Varkauden tehtaalla pääsääntöisesti 12 tunnin vuoroja, vuoronvaihto on yleensä aamu- ja iltakuudelta. Päivät eivät mene samalla rutiinilla, mutta joka päivä toistuvia työtehtäviä on paljon: hoidamme muun muassa kulunvalvontaa, vastaanotamme vierailijoita ja asentajia, seuraamme hälytys- ja paloilmoitinjärjestelmää sekä kuittaamme tehtaalle tulevat ja täältä lähtevät kuormat. Vartijan työnkuvaan kuuluu myös satamaan saapuvien laivojen sitominen sekä ajonopeuksien ja työkyvyn valvonta – teemme puhallutuksia tarvittaessa.

Paloilmoitinjärjestelmässämme on 5 500 osoitetta, joista voi tulla hälytyksiä. Tällaisella teollisuustehtaalla hälytyksiä tuleekin melkein päivittäin. Vartijana osallistun myös palo- ja pelastustehtävien alkutoimiin. Koska vastuut ovat isot, myös perehdytysajat ovat pitkät. Aloittavaa vartijaa perehdytetään 150–200 tuntia. Lisäkoulutuksia on kokeneemmillekin vartijoille vähän väliä.

Parhaiten mieleeni on jäänyt ensimmäinen viikonloppuni, kun olin työvuorossa yksin. Siihen viikonloppuun osui vuoden pahin myrsky. Koko tehdasalueelle tuli sähkökatko. Järjestelmät sekosivat. Kymmenet portit ja rullakot pysähtyivät. Hälytyksiä laukesi yli 200. Lähdin äkkiä juoksemaan portteja läpi, että ihmiset pääsivät kulkemaan. Onneksi meillä on tarvittaessa aina tehtaan sekä oman henkilökunnan apu ja tuki saatavilla. Siitäkin myräkästä selvittiin, kokemusta rikkaampana.

Meitä ISS:läisiä on vartioinnissa täällä tehdasalueella töissä lähes kymmenen hengen tiimi. Olemme aika tiivis ja toisillemme tärkeä porukka. Vuorotyössä emme näe työkavereita usein, mutta juuri siksi porukan täytyy olla läheinen, että tieto edellisen vuoron tapahtumista siirtyy seuraavalle. Tykkään siitä, että vartijan työ on itsenäistä, mutta samalla ihmisläheistä. Asiakaspalvelu on tärkeää. Samalla tämä on haastavaa. Vartijalta vaaditaan paljon paineensietokykyä ja tietotaitoa, josta pitkät perehdytysajat ja jatkuvat koulutuksetkin kertovat.

Vapaa-ajalla tuuletan ajatuksia moottoripyöräilemällä ja lenkkeilemällä. Erityisesti kesät menevät pyörän selässä – tai vesisuksilla. Vesiurheilu on lähellä sydäntä. Tätä syksyä piristää koiranpentu, kotiin on tulossa appenzellinpaimenkoira. Olen kasvanut koko ikäni koirien kanssa ja nyt saan viimein oman.

Muille ISS:läisille toivotan iloista mieltä tulevaan talveen. Pidetään lippu korkealla. Varkaudessa kannattaa tulla ennakkoluulottomasti käymään. Vaikka tehdas on se keskeinen asia, josta Varkaus tiedetään, on täällä muutakin!"