Terveisiä Vantaalta!

Terveisiä Vantaalta!

Kiinteistönhoitaja Anton Hallbergia naurattaa: hän ilmoittautuu niin mielellään päivystysvuoroihin, että esimies pitää tätä "hulluna".

"Teen työkseni kiinteistönhuoltoa. Aamulla ensimmäiseksi menen tietokoneelle katsomaan sähköisen huoltokirjan ja alan purkaa keikkoja kohteessa. Välillä tuurailen muidenkin kohteita tarpeen mukaan. Säännölliset kuukausihuoltotehtävät kuuluvat toimenkuvaan siinä missä päivystysvuorotkin, joita on vähintään kerran kuussa.

Päivystys kestää aina viikon. Silloinkin teen normipäivää töissä ja vapaalla, mutta kun soitto tulee, olen valmiuksissa lähtemään keikalle. Kiinteistössä voi oikeastaan tapahtua mitä tahansa. Usein kyse on vesivuodosta, sähköongelmasta, tulipalosta tai siitä, että avain on hukkunut ja ovi täytyy käydä avaamassa. Huvittavimpia ovat ovenavaukset hieman nauttineille henkilöille. Joskus on käyty sama ovi avaamassa kolmesti kahden tunnin sisällä.

Olen ollut kohta kaksi vuotta ISS:läinen. Mielenkiintoisinta tässä ammatissa on juuri päivystys, koska silloin tehtävät ovat aina erilaisia ja vaihtelevia, yllättäviäkin. Viimeksi palokunta soitti ja kertoi, että kiinteistön sähköpääkeskus oli savunnut ja syttynyt vähäsen tuleen. Soitto tuli yöllä 2.30 aikaan. Olin keikalla aamuseiskaan asti ja sitten jatkoin normaaliin päivävuoroon tekemään töitä. Töiden jälkeen nukuin vähän pidemmät päiväunet.

Kerran sain soiton isännöitsijältä, joka kutsui huoltomiehen paikalle kesken asukaskokouksen. Asukkaat olivat kokouksessa valittaneet vioista, mutteivät olleet joko uskaltaneet tai viitsineet soittaa huoltoon. Isännöitsijä halusi näyttää asukkaille, että meille huoltomiehille kannattaa soittaa – tulemme ihan oikeasti korjaamaan viat.

Jos ovat työtehtävät joskus vähän erikoisia, niin vähän erikoinen on vapaa-ajan harrastuksenikin: kilpailen "semipro"-tasolla Counter Strike -tietokonepelissä. Meillä on online-kisoja kavereiden kanssa. Kovimmat pelaajat käyvät turnauksissa, jotka järjestetään livenä halleissa, niissä on varttimiljoonan palkintorahat. Itse olen pelannut sadoista tai tuhansista euroista. Minulle pelaaminen on hauskaa puuhaa kavereiden kanssa, pelatessa saa käyttää päätä. Saksanpaimenkoirani Blondi vie minut myös joka päivä lenkille."