Terveisiä Stuttgartista!

Viimeistellessään johtamisen maisteriopintojaan Linköpingin yliopistossa vuonna 2018 Kiira Ojala pohti monia eri uravaihtoehtoja. Kansainvälisten yritysten trainee-ohjelmat kiinnostivat erityisesti, ja niin hän päätti hakea ISS:n Global Management Trainee -ohjelmaan. GMT-ohjelman valttikorttina oli kolmen kuukauden ulkomaanvaihtojakso. Koronapandemia on tehnyt myös harjoittelukaudesta poikkeuksellisen – turvallisuusnäkökulmat on huomioitu tarkoin niin Suomessa kuin kohdemaassa.

"Suoritan kansainvälistä vaihtoa Saksan Stuttgartissa globaalissa teknologia-asiakkuudessamme. Työhöni kuuluu asiakkuus- ja kohdepäälliköiden tukeminen heidän päivittäisessä työssään, mutta tärkein oma projektini on pureutua globaaliin palvelusopimukseen ja määritellä sen toteutumista käytännössä. Tällä asiakkuudella on kohteita ympäri Saksaa, ja on todella mielenkiintoista seurata asiakkuuspäällikön työtä ja sitä, miten tällaista asiakkuutta Saksan kokoisessa maassa johdetaan!

Tämän oman kokemukseni perusteella työelämä Saksassa tuntuu melko samanlaiselta kuin Suomessa, esimerkiksi työtunteja tehdään suunnilleen saman verran ja työajoissa joustetaan. Saksalaiset tuntuvat olevan hyvin tarkkoja yksityiskohdista, ja toimintaa ohjaavat usein huolellisesti hiotut prosessit. Myös hierarkkisemmat organisaatiokaaviot ovat tulleet tutuiksi.

Suomen hyväksi tekee mieli mainita, että meillä Suomessa ISS:llä on käytössä todella hyviä työvälineitä ja moderneja toimintatapoja, ja monet toimistorakennukset ovat hyvin viihtyisiä ja nykyaikaisia. Nämä ovat merkittäviä tekijöitä niin meidän kuin asiakkaiden työssä viihtymiselle. Esimerkiksi LuurISSa-sovelluksesta tai monipuolisesta Laadunseuranta-työkalusta olisi varmasti hyötyä muissakin maissa, ja ainakin Saksassa on oltu niistä kiinnostuneita.

Kiira Ojala työpaikallaan Stuttgartissa.

Suomalaisena on ollut helppo sopeutua saksalaiseen kulttuuriin. Saksalaiset ovat erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Työkavereita käydään tervehtimässä aina töihin saavuttua, ja erilaiset koronatervehdykset ovatkin hauska aloitus päivään.

Työpaikkani sijaitsee Böblingenissä, joka sijaitsee parinkymmenen minuutin junamatkan päässä Stuttgartista. Työmatkasta osan kuljen kävellen, ja tätä osuutta hankaloittavat ihanat leipomot, joissa pretzelit ja berliininmunkit huutelevat nimeäni aamuisin. Stuttgart ja Helsinki ovat lähes identtiset kokonsa sekä väkiluvun puolesta, julkinen liikenne kaupungissa toimii loistavasti, kadut ovat pullollaan viihtyisiä ravintoloita sekä kahviloita, ja luonto on lähellä.

Englannin kieltä Saksassa osataan vaihdellen, yleisesti heikommin kuin Suomessa. Puhun itse saksaa vain perustervehdysten verran, joten välillä täytyy turvautua alkeellisempiin viestintämenetelmiin. Ravintoloissa ja kaupoissa onneksi pärjää englannilla, eikä tarvitse jäädä kuivin suin! Ruoka ja juoma ovat täällä huomattavasti halvempia kuin Suomessa, mutta käteistä pitää muistaa aina kantaa mukana varmuuden vuoksi etenkin ravintoloissa. Tämä on suomalaisen välillä vaikea muistaa.

Näin koronapandemia-aikana Saksassa on maskipakko kaikissa julkisissa sisätiloissa, julkisissa kulkuneuvoissa sekä kaupungin keskustan alueella. Saksalaiset noudattavat näitä sääntöjä uskollisesti, ja sääntöjen rikkomisesta seuraa mojova lovi pankkitilille. Koronapandemian vuoksi olin luonnollisesti myös kahden viikon karanteenissa Saksaan saavuttuani.

Näkymä Kiiran kotikadulta.

Harjoittelun ihan ehdottomasti parasta antia ovat olleet ne verkostot, joita ohjelman myötä pääsee luontevasti luomaan. Olen päässyt tutustumaan trainee-kollegoihin ympäri maailmaa, asiakkuuksissa työskenteleviin rautaisiin ammattilaisiin työntekijöistä asiakkuuspäälliköihin, ISS:n tukitoimintoihin ja tietenkin myös asiakkaisiin. On todella mielenkiintoista ja opettavaista tavata erilaisia esimiehiä sekä nähdä useita tapoja johtaa ihmisiä, palveluita ja asiakkuuksia. Näistä tapaamisista ammennan inspiraatiota omaan toimintaani.

Global Management Trainee -ohjelma on intensiivinen 18 kuukauden paketti, joka koostuu useammasta jaksosta ja eri asiakkuuksissa suoritettavista projekteista. Ohjelman aikana olen oppinut valtavasti itseni ja oman työni johtamisesta sekä toimeen tarttumisesta. Olen oppinut sopeutumaan jatkuvaan muutokseen, vaihtuviin tehtäviin sekä erilaisiin työympäristöihin – kaikki tärkeitä oppeja nykyajan työelämässä."