Terveisiä Kuopiosta!

Terveisiä Kuopiosta!

Kuopiolaiset ulkoaluetyöntekijät Jussi Lehto ja Ali Al-Obaidi ovat jakaneet kuluneen kesän aikana yhteisen, noin kolmekymmentä kohdetta kattavan vastuualueen. Päivät ovat olleet tekemistä täynnä, mutta nuorten miesten kokemus, saumaton yhteistyö sekä määrätietoinen asenne ovat taanneet asiakkaille viihtyisät ja huolellisesti viimeistellyt ulkoalueet.

Jussi Lehto:

”Aloitin ISS:llä kesätyöntekijänä jo vuonna 2013. Olin 16-vuotias ja tavoitteenani oli saada ensimmäistä kertaa kesätöitä – mieluiten sellaisia, joissa voisin työskennellä ulkona. Pääsin ISS:lle ulkoaluetyöntekijäksi ja tälle tielle olen jäänyt.

Työskentelin aluksi lukion loma-aikoina, kunnes valmistuttuani jäin tänne ympärivuotiseksi työntekijäksi. Pääsin kaksi vuotta sitten opiskelemaan Joensuuhun metsätieteitä ja olen pystynyt työskentelemään täällä Kuopiossa joustavasti myös opintojeni ohessa. Nämä ovat mukavia hommia, meillä on todella rento työporukka ja leppoisa meininki.

Tämä kesä on ollut minulle sikäli hieman erilainen, ettei työkielenäni ole ollut koko ajan suomi – eikä edes savo! Työparinani on ollut nimittäin irakilaistaustainen työntekijämme Ali, jonka kanssa olemme vastanneet noin kolmenkymmenen kohteemme ulkoalueiden kunnossapidosta. Englannin käyttäminen työkielenä oli minulle aluksi hieman vierasta, mutta olemme siitä huolimatta pärjänneet erittäin hyvin. Tämä jokapäiväinen ’international business’ ei varmasti ole tehnyt pahaa omalle kielitaidollenikaan.

Päivämme ovat kuluneet pitkälti nurmikkoa ajaessa, minkä lisäksi olemme leikanneet pensasaitoja ja tehneet erilaisia kitkentätöitä. Hyvin hoidetut nurmialueet vaativat huolellista yhteistyötä: toinen meistä ajaa isoimmat alueet ruohonleikkurilla samalla, kun toinen viimeistelee hankalammat leikkuupaikat trimmerillä. Työllämme on iso merkitys asiakkaidemme yleiseen viihtyvyyteen varsinkin nyt, kun ihmiset viettävät hyvien kelien vuoksi enemmän aikaa ulkona.

Olen aina pitänyt ulkotöistä, en viihdy juurikaan sisätiloissa. En pystyisi edes kuvittelemaan itseäni toimistotyöhön kahdeksaksi tunniksi joka päivä. Lisäksi tykkään tehdä asioita käsilläni, ja näiden töiden parhaimpia puolia onkin se, että täällä on jatkuvasti jotain isompaa tai pienempää näperrettävää.

Arvostan ISS:ssä erityisesti sitä, miten paljon vastuuta meille työntekijöille annetaan. Me tunnemme Alin kanssa kohteemme kuin omat taskumme ja esimiehemme luottaa osaamiseemme pitää ne parhaassa mahdollisessa kunnossa. Täällä ollaan myös todella tarkkoja siitä, että työvarusteet turvakengistä suojakäsineisiin ovat viimeisen päälle kunnossa. Sellaista tilannetta ei tarvitse pelätä, etteikö uusia voisi käydä ostamassa hajoamassa olevien tilalle.

Kesä päättyy pian, mutta tekemistä riittää yhä. Lehdenpuhalluksen alkuunkaan ei ole täällä Kuopiossa enää montaa viikkoa aikaa. Alin työt tältä kesää loppuvat jo lähipäivinä, mutta minä jään tänne vielä hieman pidemmäksi aikaa. Kuka tietää, vaikka tekisimme hommia taas yhdessä esimerkiksi tulevana talvena.

Loppukesästä tarkoituksenani olisi ehtiä vielä muutamille keikoille ja festareille, nyt kun niille on muutaman viikonlopputuurauksen jälkeen viimeinkin aikaa. Olen myös henkeen ja vereen eräihminen, joten kalenteriin on varattu aikaa muutamalle kalastus- ja metsästysreissulle. Ulkona on ihmisen hyvä olla!”

Ali Al-Obaidi:

Tämä on toinen kesäni ISS:llä. Aloitin ISS:läisenä jo joulukuussa 2016 ja työskentelin ulkoaluetyöntekijänä reilun vuoden, kunnes pääsin opiskelemaan parturi-kampaajaksi. On ollut mukavaa palata pienen tauon jälkeen takaisin tuttuun porukkaan.

Muutin Suomeen Irakista vuonna 2015. En kokenut oloani siellä enää turvalliseksi, sillä maassamme soditaan jatkuvasti. Kuopio on todella kaunis ja rauhallinen kaupunki, minkä lisäksi kuopiolaiset ovat todella mukavia. Täällä minun on hyvä olla.

Minulla ei ollut ISS:lle tullessani aiempaa kokemusta kiinteistönhoitotöistä. En olisi Irakissa asuessani uskonut koskaan päätyväni lumitöihin, mutta toisin kävi – urani ISS:läisenä alkoi nimittäin juuri lumityöntekijänä! Onneksi olin ehtinyt asua Kuopiossa jo hetken ennen ensimmäistä työpäivääni, joten Suomen kylmät talvet eivät päässeet yllättämään.

Ulkotyöskentely näin kesäisin on mukavaa, pidän auringosta ja raittiista ilmasta. Kulunut kesä on ollut aika lämmin ja vähäsateinen, joten työskentelykelit ovat olleet meidän kannaltamme varsin hyvät. Kuuma sää on toisaalta vaatinut sen, että riittävään nesteytykseen – itsensä ja myös työparin – on pitänyt kiinnittää tavallista enemmän huomiota.

Osa kohteistamme oli minulle aluksi uusia, mutta onneksi työparinani on ollut Jussi, joka on työskennellyt samoissa pihoissa jo aiempina kesinä. Muutamissa kohteistamme on melko isoja rinteitä, joiden leikkaaminen trimmerillä vaatii huolellisuutta ja vie siten hieman aikaa. Tekemistä riittää, joten päivät kuluvat nopeasti.

ISS on auttanut minua monella tavalla suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisessa. Ihmiset ovat iloisia kuulleessaan, että minulla on täällä työpaikka ja teen työtä, josta pidän. Olen saanut ISS:n kautta useita hyviä ystäviä, joiden kanssa vietämme aikaa myös työn ulkopuolella. Meitä on täällä paljon ja olemme kaikki erilaisia, mutta tulemme silti keskenämme todella hyvin toimeen. Täällä jokainen saa olla oma itsensä, ja tänne on joka aamu hyvä tulla.

Kesä eteni todella nopeasti, mikä tarkoittaa minulle pian paluuta koulun penkille. Mikäli mahdollista, palaan töihin taas ensi jouluna, kun seuraava pidempi lomakausi alkaa. Talvet Kuopiossa ovat usein runsaslumisia, joten työtä kyllä riittää.

Pieni lepo kesän jälkeen on ehdottomasti paikallaan, joten aion pitää muutaman päivän lomaa ennen opintojeni alkua. Yhteinen aika perheeni kanssa on parasta mahdollista palautumista kuluneesta kesästä. Työkaverini ovat houkutelleet minua jo useamman kerran jalkapallo-otteluun, joten voi olla, että minun on myös käytävä katsomassa joku peli heidän kanssaan!”