”Tavoite on täällä yhteinen, haalarin väristä riippumatta”

”Tavoite on täällä yhteinen, haalarin väristä riippumatta”

Markku Palevaara on elävä esimerkki ISS:n palvelukirjon monipuolisuudesta: hän vastaa Valmetin Rautpohjan tehtaan voiteluainepalvelusta.

Valmetin Rautpohjan tehtaalla Jyväskylässä on käytössä lähes kaikki palvelut, joita ISS Suomi tarjoaa. Perustoimintojen, kuten siivouksen, aulapalvelujen ja postituksen lisäksi ISS on mukana myös Rautpohjan tuotannossa. Palveluohjaaja Markku Palevaara vastaa voiteluainepalvelusta, joka on koko tehtaan kannalta kriittinen toiminto.

– Voiteluaineita tarvitsevat kaikenkokoiset koneet, ja niitähän täällä riittää. Pitää olla varma, millaista ainetta mihinkin kuuluu laittaa. Se tarkoittaa, että on tiedettävä aika paljon sekä asiakkaan laitteiden että voiteluaineiden ominaisuuksista, Markku kuvailee.

Palvelun piiriin kuuluu niin ompelukoneen kokoisia porakoneita kuin kerrostalon kokoisia työstökoneita. Emulsiokierrolla mitattuna järjestelmien koot voivat olla muutamasta kymmenestä litrasta kymmeniin tuhansiin litroihin.

Markku tekee töitä suoraan Valmetin työnjohtajien, verstaspäälliköiden, koneenkäyttäjien sekä koneiden kunnossapidosta vastaavan kumppanin kanssa. Jos tarvitaan öljyjä, he ovat suoraan yhteydessä Markkuun, ja hän toimittaa oikeaa laatua oikean määrän. Kun huolto on ohi, Markku pitää huolta, että öljyt viedään linjalta pois. Lisäksi hän huolehtii varastosta, hoitaa sen tarvittavat täydennykset ja on mukana järjestämässä myös leikkuunesteiden vaihtoa.

Tuotantoa ilman katkoksia

Tärkein tavoite Markun työssä on se, että Rautpohjan koneet eivät seiso.

– Tätä palvelua pidetään yllä sen takia, että asiakkaan koneet pysyvät pyörimässä ja tuotanto käynnissä. Lyhyetkin ylimääräiset seisokit vaikuttavat koko tuotannon linjaan ja näkyvät suoraan rahassa, Markku sanoo.

Työ on itsenäistä ja vastuullista. Tylsäksi sitä ei Markun mielestä voi kutsua. Parasta työssä on juuri monipuolisuus. Vaihtelua lisäävät myös koulutukset, joista huolehtivat muun muassa voiteluainetoimittajat. Heidän kanssaan tehdään välillä myös tehdaskierroksia ja katsotaan, että kaikki on kunnossa.

– Joskus nesteenvaihtoon tulee äkillisiäkin tarpeita, jos esimerkiksi öljyt vuotavat. Yleensä ei tarvitse yötä myöten päivystää, mutta työpäivinä puhelin on varmuuden vuoksi aina päällä ja mukana yllättävien tilanteiden varalta.

Kollegoja syntyy kouluttamalla

Nykyisessä työssään Markku aloitti vuonna 2005, aluksi edeltäjänsä avustuksella. Hän arvioi, että voiteluainepalvelun sujuvaan oppimiseen meni noin kaksi vuotta.

– Tämä työ pitää opetella paikan päällä. Samalla oppii tuntemaan niin koneet, aineet, paikat kuin ihmiset. Käytännön kokemus tuo varmuuden tunnetta – tietää, että pystyy hoitamaan hommat ja vaihtelevat tilanteet, Markku linjaa.

– Kaikkein sykähdyttävin osa työtäni on asiakkaiden antama kiitos. Silloin todella tuntee olevansa osa samaa prosessia. Haalarin väristä riippumatta tehdään yhdessä töitä isomman tavoitteen eteen.

Jotta voiteluaiheiden tuntemus ei olisi yhden miehen varassa, Markku on reilun vuoden ajan kouluttanut työn ohessa itselleen kollegaa. Toinenkin kisälli olisi tarkoitus ottaa lähiaikoina.

– On tärkeää, että ISS:ltä löytyy muitakin, jotka osaavat tehdä samaa kuin minä. Ville alkaa jo pärjäillä tässä työssä, joten uskallan tänä kesänä jäädä kunnon kesälomalle, naurahtaa Markku.

Heinäkuu on töitä varten

Vapaa-ajallaan Markku viihtyy kotona perheen parissa. Arkisin parasta akkujen lataamista on kotona kokkaaminen ja syöminen yhdessä puolison ja lasten kanssa.

– Minulla ei ole mitään ehdotonta ykkösharrastusta, jolle uhraisin kaiken vapaa-aikani. Viikonloppuisin mökillä pääsee hyvin arjesta irti. Lisäksi luen aika paljon, ja silloin tällöin käymme vaimon kanssa elokuvissa tai konserteissa, Markku kertoo.

Heinäkuussa Markun ajatukset kääntyvät kuitenkin aina kohti Rautpohjaa. Silloin verstaalla tehdään jokavuotiset leikkuunesteiden vaihdot.

– Siinä on iso työmaa. Iso määrä käytettyä emulsiota lähtee vaihtoon. Sitten järjestelmät pestään ja pannaan uudet aineet tilalle. Se on noin 3–4 viikon prosessi. Siksi olen yleensä valtaosan heinäkuusta töissä.

Lue lisää Valmet Rautpohjan ja ISS:n yhteistyöstä >>