Tärkeintä on olla onnellinen

Asiakkaan kiitos menee suoraan kokki Andreo Andersonin sydämeen. Oppisopimus toi hänelle herkullisen ammatin ja työyhteisön, jossa ei ole koskaan tylsää.

Pieni virolaiskaupunki Elva on kesällä kauneimmillaan. Sen runsaat lehtipuut ja mäntymetsät uhkuvat vehreyttä, järven pinta väreilee tuulessa ja pienet, sympaattiset puutalot isoine pihoineen rytmittävät maisemaa. Sellaisista maisemista Andreo Anderson, 33, on kotoisin.

On kulunut melkein kymmenen vuotta siitä, kun hän muutti äidin kannustamana ja töiden perässä Suomeen. Reilut 200 kilometriä Elvasta pohjoiseen, yli Suomenlahden, maisema näyttää hieman erilaiselta. Mutta täälläkin Andreo viihtyy, keskellä Helsingin sykettä. Hän on tehnyt ahkerasti töitä, ollut muun muassa siivoojana ja pakettiauton kuljettajana.

Mutta kuinka hänestä tuli kokki?

Näyttöjen kautta kokiksi

– Tieni kokiksi on ollut pitkä. Olin töissä firmassa, joka meni konkurssiin ja jouduin työttömäksi. Onneksi pääsin TE-toimiston kautta Edupoliin osaamiskartoitukseen, hän kertoo.

Kun Andreo oli tehnyt ravitsemisalan osaamis- ja ammattitaitokartoituksen, hänelle tarjottiin mahdollisuutta opiskella alaa aikuisopiskelijana. Sitä kautta hän pääsi työharjoitteluun ISS:lle, ja työharjoittelun loputtua hän sai oppisopimuspaikan, jonka avulla hän hankki kokin ammattitutkinnon lokakuussa 2016. Jännittävimpiä Anderon mielestä olivat näyttöpäivät.

– Näytössä sinua tarkkaillaan koko ajan olan takaa, että hoidat asiat oikein. Se oli aika kuumottavaa, mutta sain maksimipisteitä näytöistä, hän iloitsee.

Andreo työskentelee nyt vakituisesti ISS:llä ja on kokkina suuressa espoolaisessa henkilöstöravintolassa, jossa hän viihtyy ja leipoo parhaat leivät sekä paistaa mehevimmät pihvit.

18 030 annosta rakkaudella

Andreon tavallinen työpäivä alkaa aamulla seitsemältä. Hän leipoo leivät ja sämpylät, ja varsinkin Anderon porkkanaleipä on varsin pidetty. Sitten hän tekee jälkiruokaa ja siirtyy auttamaan muissa lounasvalmisteluissa.

Kokit vuorottelevat tehtäviä viikoittain – Andreon suosikkivuoro on grillillä, sillä siinä saa suoran kontaktin asiakkaisiin, kun herkullisia ruoka-annoksia rakennetaan siinä aivan asiakkaan silmien edessä.

– Se tekee minut iloiseksi, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kiittävät maukkaasta ruoasta. Suora palaute on parasta ja menee suoraan sydämeen, kun olet valmistanut ruoka-annoksen rakkaudella, hän sanoo.

– Lounas voi olla asiakkaillemme päivän paras hetki. Hyvän ruoan jälkeen jaksaa mennä jatkamaan työpäivää hyvillä mielin.

Nordic Light -ravintolan keittiössä on kuhinaa ennen lounasta – taulu ravintolan seinällä kertoo, että helmikuussa siellä tarjoiltiin yhteensä 18 030 annosta. Ihmisten kasvoilla on vipinästä huolimatta hymyjä. Se on yksi syy, miksi Andreo Anderson viihtyy työyhteisössään. Hän kuvaa työmeininkiä hauskaksi, kehuu työkavereitaan ahkeriksi ja iloisiksi.

– Se on tärkeintä, että haluaa tulla aamulla töihin. Että on kivaa töissä. Ja elämässä tärkeintä on muutenkin, että olet onnellinen.

Puoli kolmelta lounasravintolan päivä on siivousta myöten paketissa. Kokin työvaatteet pistetään kaappiin ja Andreo vaihtaa vapaalle.

Sukeltava kokki

Kotonaan Andreo tekee kasvisruokaa. Korianteria, chiliä ja marokkolaista makeutta – ne ovat Andreon omia suosikkimakuja. Kun energiavarastot on tankattu, on aika lähteä salille. Bilettäminen ei häntä kiinnosta, sillä salilla on parhaat bileet, musiikki ja ihmiset.

– Urheilu on minulle rentoutumista. Salilla käymisen lisäksi hiihdän talvella ja juoksen kesällä. Käyn myös uimassa usein, koska rakastan vettä ja sukeltamista.

Hän vinkkaa, että parhaat sukelluspaikat löytyvät Egyptistä Punaiselta mereltä. Sen korallit ja kalat välkkyvät usein hänen mielessään. Pieni hai on erikoisin merenelävä, jonka hän on tavannut pinnan alla.

– Usein etsin vaan vapaalla, että minne lähtisin seuraavaksi sukeltamaan. Ehkä sukeltamisessa viehättää sen jännittävyys. Haaveilen siitä, että saan sukeltaa enemmän ja suorittaa lisää kortteja. Se on suunta, mihin haluan työn ohella panostaa.

– Työn suhteen kaikki on hyvin tässä ja nyt. Työni on niin monipuolista, että täällä ei tule koskaan tylsää! Andreo pohtii. – Haluaisin kiittää vielä omaa avopuolisoani, perhettäni ja ystäviäni, että he ovat tukeneet mua tässä matkassa.

Sitten on aika päästää kokki jatkamaan työpäivää. Lounas on alkamassa ja tänään Andreolla on suosikkipäivä grillin ääressä.

Teksti: Laura Kokko
Kuvat: Maria Moulud

ISS.fi: Avoimet työpaikat
ISS.fi: Opiskelijoille ja koululaisille