Taitaja2017 alkaa tänään – ISS mukana ammattitaidon SM-kisoissa

Taitaja2017 alkaa tänään – ISS mukana ammattitaidon SM-kisoissa

Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitaja2017 järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.–18. toukokuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön suojelemaan tapahtumaan odotetaan 80 000 vierailijaa Suomesta ja ulkomailta. Tapahtuman tarkoitus on nuorten ammattitaidon esiintuominen ja kehittäminen. ISS:n ammattilaiset ovat mukana tuomareina ja lajiohjauksessa.

Seuraavien neljän päivän aikana Helsingin Messukeskuksessa yli 500 kilpailijaa ratkoo mestaruuksia yli 50 eri ammattialalla. Taitaja-tapahtuman vetovastuu on tänä vuonna Stadin ammattiopistolla. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun oppilaitosten ja satojen eri ammattialojen yritysten kanssa.

Mukana olevat yritykset viestivät nuorille kiinnostuksesta heidän ammattitaitoaan ja sen kehittämistä kohtaan. Samalla vuorovaikutus ja kynnys nuorten ja yritysten välillä madaltuu, ja nuoren on helpompi ottaa yhteyttä kiinnostavaan yritykseen vaikkapa kesätyön merkeissä.

ISS on Taitaja-tapahtumassa mukana nyt aiempia vuosia mittavammin, sekä tuomaroinnin että lajiohjauksen merkeissä. ISS:llä on paljon kokemusta oppilaitosyhteistyöstä, ja se palkkaa mielellään opiskelijoita työelämäjaksoille ja kesätyösuhteisiin.

Kesätyöpaikka ISS:ltä Puhdistuspalveluiden finalisteille

Keittiömestari Tommy Sundfors tuomaroi ravitsemispalveluiden cateringkokki-sarjaa. Sarjan kilpailijat suunnittelevat, valmistavat ja tarjoilevat houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia sekä ideoivat juhla- ja teemaruokia. Nuorten työskentelyä arvioidaan monin eri kriteerein – myös alalla tarvittavaa tietoteknistä osaamista ja kielitaitoa tarkastellaan.

TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailun pääosassa ovat erikoisammattioppilaitoksissa opiskelevat, erityistä tukea tarvitsevat nuoret. He kilpailevat neljässä eri lajissa. ISS:n koulutuspäällikkö Elli Velling on jäsenenä Puhdistuspalvelu-kategorian lajiohjausryhmässä eli työelämän edustajana miettimässä kilpailualueen visuaalista ilmettä ja kilpailutehtävien sisältöä.

Puhdistuspalveluiden finaaleja sekä Taitaja- että TaitajaPLUS-kilpailussa on kaikkina neljänä kilpailupäivänä tuomaroimassa ISS:ltä projektipäällikkö Satu Sillanpää-Hakkola. ISS myös tarjoaa kesätyöpaikan neljälle Puhdistuspalvelut-kategorian finalistille.

Kilpailijat Messukeskuksessa käytäviin finaaleihin ovat valikoituneet ammattioppilaitoksissa järjestettyjen karsintojen ja semifinaalien kautta. Kilpailupäivien aikana osallistujat suorittavat kuusi tehtävää. Kilpailijat laativat itse työsuunnitelman, jonka jälkeen suorittavat työn. Jokaisesta sarjasta kolme parasta voi hakea kansainväliseen Skills-ammattitaitotapahtumaan.

Taitaja- ja TaitajaPLUS-kategorioiden lisäksi myös peruskoulun yläkoululaisille on oma kädentaitokilpailunsa, Taitaja9.

Lue lisää Taitaja-tapahtumasta

Katso, mitä Tommy kertoo työstään keittiömestarina: