Taitaja 2021 -kisassa koettiin upeita onnistumisia ja oivalluksia

ISS oli mukana Taitaja 2021 -kisassa tukemassa nuorten osaamista ja erilaisia urapolkuja. Lue reportaasimme kisapaikalta!

Opetuskeittiössä käy vilske, kun Taitaja 2021 -kisan finalistit kokkaavat tietään nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuteen Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen yksikössä. Kattilat porisevat, veitset leikkaavat vihanneksista millintarkkoja siivuja ja lämpömittarit mittaavat kastikkeisiin prikulleen oikeaa lämpötilaa.

Vieressä tekniikkatuomarit seuraavat silmä tarkkana kilpailijoiden teknistä suoriutumista. Päivän päätteeksi valmiit annokset tarjoillaan makutuomareille.

– Keittiössä on täysi tohina päällä ja todella hyvä meininki. Finaalissa on mukana kahdeksan huipputason kisaparia kouluista ympäri Suomea. Kilpailijoiden taso on ollut tasaisen korkea, kommentoi ISS:n ravintolapalveluiden asiantuntija Pasi Tuomiranta, joka arvostelee kilpailijoiden taidonnäytteitä yhtenä kisan makutuomareista.

Käynnissä on finaalin toinen kilpailupäivä. Ennen finaalia kilpailijat ovat suoriutuneet jo haastavista semifinaaleista, ja nyt on meneillään viimeinen näytön paikka.

Taitaja on monelle opiskelijalle vuoden kohokohta. Kisassa he pääsevät näyttämään opintojen aikana kerrytettyjä taitoja, ja osallistumisella on merkitystä myös tulevaisuuden työelämän kannalta.

Kokkikilpailijat tarjoilevat valmiit annokset makutuomareille. Jaani Föhr

ISS tarjoaa osaajille monipuolisia urapolkuja

ISS on tapahtuman pääyhteistyökumppanina mukana tukemassa nuoria osaajia. Nuorten ammattitaidon kehittäminen on ISS:lle tärkeää ja lisäksi nuoret ovat tulevaisuuden ammattilaisia ja potentiaalisia työntekijöitä.

ISS tarjoaa lukuisia työmahdollisuuksia: pelkästään Suomessa ISS:n palveluksessa on yli 7999 palvelualan ammattilaista.

– Olemme ISS:llä ylpeitä osaajistamme ja siitä, miten upeita uramahdollisuuksia voimme tarjota – myös opiskelijoille. Noin 300 ISS:läistä on jatkuvasti oppisopimuskoulutuksen piirissä, kertoo ISS:n henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn Taitaja-studion suorassa lähetyksessä.

Suono-Rasehornin mukaan hyvän työntekijän tärkein ominaisuus on oikeanlainen asenne, mutta myös koulutus on tärkeää. ISS:llä uskotaan, että hyviä tapoja kouluttautua työhön on useita.

– Moni käy ensin koulun ja astuu sitten työelämään, toiset aloittavat työssä ja kartuttavat osaamistaan hiljalleen työn ohessa. Tässä ISS:n oppisopimuskoulutukset ja työharjoittelut ovat upeita mahdollisuuksia. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuksia edetä talon sisällä. Meillä esimerkiksi siivooja voi edetä palveluneuvojaksi ja ravintolatyöntekijä rekrytointiasiantuntijaksi.

Puhdistuspalvelulajin finalistit suorittivat siivouksen suunnitteluun ja käytännön toteutukseen liittyviä tehtäviä. Kuvassa Eliza Mae Tangpos. Sami Uusikylä

Itsensä ylittämistä ja omien taitojen näyttämistä

Oulun palvelualan opistolla kisataan Puhdistuspalvelulajin tehtävissä. Ilmassa on innostusta, tiukkaa keskittymistä ja vähän jännitystäkin, kun kuusi finalistia suorittavat kukin vuorollaan siivouksen suunnitteluun ja käytännön toteutukseen liittyviä tehtäviä. Siivouskärrystä valitaan sopivia välineitä, pintojen likaisuutta ja eri pintamateriaaleja arvioidaan ja työturvallisuudesta pidetään huolta.

Yksi finalisteista, Lahden koulutuskeskus Salpauksessa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualaa opiskeleva Emma Vehtari, on juuri suorittanut viimeisen finaalitehtävänsä.

– Kisa meni ihan hyvin. Huomasin, että joitakin pieniä mokia tuli, mutta niistäkin selvittiin. Näissä Taitaja-kisoissa parasta on se, että pääsee ylittämään itsensä ja näyttämään omat taitonsa. Lisäksi meillä on ollut täällä tosi mukava ja rento ilmapiiri, Vehtari kommentoi tunnelmia.

ISS:n palveluesimies Pirjo Pellikka toimii tuomarina Puhdistuspalvelulajissa. Pellikan mukaan taso on ollut kova, mutta meininki sitäkin parempi.

– Opiskelijat ovat päässeet loistamaan ja tekemään hienoja tehtäviä. Pitkin kisaa on tullut upeita oivalluksia.

Puhdistuspalvelulajin kultamitali meni Koulutuskeskus Salpauksen Emma Vehtarille. Sami Uusikylä

Kolme päivää, 46 kilpailulajia, 12 paikkakuntaa

Kokonaisuudessaan Taitaja 2021 -kisassa suoritettiin kolme päivää kestävät kilpailusuoritukset 46:ssa eri lajissa, 12 paikkakunnalla. Yleisö seurasi tapahtumaa verkkolähetyksinä. Tallenteet lähetyksistä ovat katsottavissa 3.6. saakka Taitaja2021-virtuaalitapahtumassa.

Lopulta SM-mitalisteiksi selvisivät kokkilajissa kisaparit Paavo Hämäläinen ja Anastasia Kortemäki Gradiasta, Natalia Hattula ja Niina Kukkurainen Koulutuskeskus JEDUsta sekä Nenna Keränen ja Jenni Posio Lapin koulutuskeskus Redusta. Puhdistuspalvelulajin kultamitali meni Koulutuskeskus Salpauksen Vehtarille, hopeasija Savon ammattiopiston Eliza Mae Tangposille ja pronssi Gradian Henna Hurskaiselle. Lisäksi puhdistuspalvelulajille myönnettiin kestävän kehityksen Taitaja-palkinto.

ISS oli mukana myös palkitsemassa voittajia. ISS jakoi palkintostipendit puhdistuspalvelulajin kolmelle parhaalle, kokkilajin toiseksi sijoittuneelle ja ilmastointiasennuksen kolmannelle sijalle. ISS palkitsi myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-kisan ravintola- ja catering -lajin toiseksi parhaan parin.