Rohkein askelin palveluesimieheksi

Rohkein askelin palveluesimieheksi

Kokemus ja työ ihmisten parissa ISS:llä kasvattivat Johan Strängistä miehen, joka uskalsi rohkeasti astua palveluesimiehen saappaisiin.

Aurinko heijastuu Outotecin monitornisen pääkonttorin vaaleasta julkisivusta. Vieressä pauhaa Länsiväylä, yksi ruuhka-Suomen vilkkaimmista teistä.

Palveluesimies Johan Sträng ottaa vieraat rakennuksen aulassa vastaan. Hänen leveän hymynsä rinnalla jopa ulkona helottava aurinko jää kakkoseksi.

Sträng johdattaa vieraansa määrätietoisin askelin pitkin rakennuksen käytäviä. Sträng kertoo eksyneensä rakennuksessa ensimmäisten viikkojen aikana muutaman kerran. Nyt rakennus alkaa olla miehelle jo perin tuttu.

Strängillä tulee pian 13 vuotta ISS:n työntekijänä täyteen. Hän on viime syksystä asti toiminut Espoossa sijaitsevassa Outotecin pääkonttorissa palveluesimiehenä.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle, sillä Strängillä on kerrottavanaan, kuinka parikymppisestä nuoresta miehestä sukeutui ISS:läinen ja palveluesimies.

Naapurinpalveluksena välinehuoltajaksi

Keväällä 2004 Sträng oli välitilassa.

– Ei ollut töitä, varusmiespalvelus oli juuri suoritettu ja kokkikoulu kesken. Yhtenä päivänä naapuri soitti ja kysyi, tarvitsenko töitä. No tarvitsinhan minä, Sträng muistelee.

Naapuri oli esimiehenä lääkealan yrityksessä, jonka laitehuollosta ja siivouksesta ISS vastasi. Strängista tuli välinehuoltaja: hän pesi lääketuotantokoneiden osia ja teki siivoustöitä. Työ sopi Strängille. Työn jäljen näki konkreettisesti, ja hän piti tekemällä oppimisesta.

Vastuuta kokemuksen karttuessa

Kokemuksen karttuessa Sträng sai lisää vastuuta. Hänestä tuli ensin tiiminvetäjä, sitten palveluohjaaja. Vuonna 2015 Sträng hyppäsi rohkeasti uusiin saappaisiin palveluesimiesharjoittelijaksi kollegan jäätyä hoitovapaalle. Sträng vietti vuoden päivät kokeneen esimiehen vierihoidossa, tietoa ja taitoa itseensä imien.

– Hoitovapaalla ollut työkaveri palasi töihin, ja sitten alettiin miettiä, että mitenkäs Johan.

Strängille tarjoutui uusi mahdollisuus. Hänelle tarjottiin palveluesimiehen tehtävää Outotecin pääkonttorilla. Sträng päätti tarttua tilaisuuteen. Tuttu työympäristö lääkeyrityksessä jäi taakse, ja nyt Sträng vetää Outotecin tiloissa 14-henkistä tiimiä. Tiimin vastuulla on aulapalveluiden lisäksi muun muassa puhtaanapito ja tilanhallinta.

Työ opettaa tekijäänsä

ISS:llä vietetyt vuodet ovat kasvattaneet Strängin sanoin sekä työntekijänä että ihmisenä. Työ on opettanut monenlaisia käytännön taitoja, mutta suurimman opin mies kertoo ammentaneensa erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta.

– Jos joku olisi viisi vuotta sitten sanonut, että olet esimies ja sinulla on oma kohde, niin en olisi heti ollut niin varma. Ajattelin, että ei musta olisi ollut siihen ja vähän epäilin itseäni.

– Kehittymiseeni on vaikuttanut ennen kaikkea se, että töissä on saanut olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, Sträng tiivistää.

Uutta oppimassa

Viisi vuotta myöhemmin Strängin epäilyt on helppo todeta vääriksi. Mies tykkää selvästi siitä, mitä tekee.

– Täällä saa keskittyä esimiestyöhön ja omaan kehittymiseen.

Uuden position myötä Sträng on tutustunut myös tilan- ja energianhallintaan.

Vaikka tekemällä oppiminen on aina sopinut Strängille opiskelemista paremmin, on hän löytänyt itsensä tilanteista, joissa opiskelee innoissaan tilanhallinnan tehostamista. Myös ISS:n kollegoilta saa tarvittaessa apua uuden oppimiseen.

– Ison talon etu on se, että aina löytyy joku, jolta saa neuvoa ja apua. Myös muissa kohteissa voi käydä vierailemassa ja tutustua, miten niissä asiat järjestetään.

Erityiskiitos alaisille

Sträng arvostaa työnsä joustavuutta. Sitä, että pääsee itse organisoimaan ja aikatauluttamaan päivänsä. Tarvittaessa töitä pystyy tekemään myös etänä kotoa käsin.

Erityiskiitoksen saavat kuitenkin itseohjautuvat alaiset.

– Voin hyvin olla muutaman päivän pois ja tiedän, että homma toimii, ja jokainen tekee työnsä hyvin.

Sellaisten työntekijöiden esimiehenä Strängin on helppo olla.

Toiveena olla mahdollisimman hyvä työssään

Strängin mieltä askarruttaa hieman takavuosina kesken jäänyt siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinto. Se on näyttöjä vaille valmis. Kokkikoulun Sträng kävi loppuun välinehuoltajan töiden lomassa.

Kahden vuoden päästä Sträng toivoo näkevänsä itsensä samassa hommassa esimiehenä. Jossain vaiheessa toiveena on saada lisää vastuuta. Vielä ei kuitenkaan ole sen aika.

– Nyt haluan keskittyä tähän työhön ja tehdä sen mahdollisimman hyvin.

Palveluesimiehen kolme tärkeää ominaisuutta

Erilaisuuden ymmärtäminen. Kyky ymmärtää ihmisten erilaisuutta ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Organisointikyky. Useiden lankojen pitäminen käsissä yhtä aikaa ja hommien hoitaminen tasapuolisesti.

Ihmisten motivointi. Esimiehen tehtävänä on ymmärtää, kuunnella ja motivoida muita.