Ravintola Midpointissa hävikkiviikko on neljästi vuodessa

Ravintola Midpointissa hävikkiviikko on neljästi vuodessa

Yksi ISS Palveluiden suurimmista henkilöstöravintoloista, ravintola Midpoint Espoossa, seuraa ruokahävikkiä aktiivisesti. Erityinen hävikkiviikko pidetään aina helmi-, kesä-, syys- ja marraskuussa. Tuolloin seurataan lautaselle jäänyttä biojätettä.

Ravintolapäällikkö Tiina Nurro kertoo, että Midpoint-ravintolassa siirtyi lautasilta roskiin viime kesäkuussa noin 50 kiloa ruokaa päivässä. Vaikka 50 kiloa vastaa esimerkiksi täysikasvuisen vuohen tai nuoren karhun painoa, on se tuhannen hengen ravintolassa hyvä – siis pieni – luku.

– Kesällä lukua nostavat vielä esimerkiksi vesimelonin kuoret, joita ei ole tarkoituskaan syödä. Lautaselta roskiin menevän ruoan määrä vaihtelee meillä 20–50 kilon välillä per päivä ja osaltaan siihen vaikuttaa myös serviettien paino.

Biojäte vaikuttaa ruokalistoihin

Midpointissa on viime vuodesta saakka mitattu lautaselle jääneen biojätteen määrää neljästi vuodessa. Asiakkaat ovat jo oppineet odottamaan tällaisen hävikkiviikon jälkeistä viikkoa, jolloin hävikkimäärät raportoidaan astianpalautuspisteessä ja myös pöytiin jaetuissa tiedotteissa. Hävikkiviikon aikana ravintolassa on ollut myös Unilever Food Solutionsin yhteyshenkilö, jolta aktiivisimmat ovat saaneet lisätietoja ja vinkkejä hävikin vähentämiseen. Nurron mukaan hävikkiviikosta tuntuu olevan hyötyä.

– Viime helmikuussa meillä oli hävikkiviikon kanssa samaan aikaan Intia-teemaviikko. Tuon viikon aikana hävikki väheni lähes puoleen tavallisesta.

Ravintolassa seurataankin päivittäin sitä, mitä ruokaa ja mitä aineksia lautasille jää eniten. Havaintoihin reagoidaan esimerkiksi ruokalistoja muuttamalla.

Midpointissa suosituksi on tullut myös niin sanotun "left over" -ruoan ostaminen: lounaalta jäänyttä ruokaa saa ostaa vaikkapa kotiin mukaan.Entä sitten keittiön hävikki, jota syntyy esimerkiksi leikkuujätteenä vihanneksia puhdistettaessa?

– Kuluneelta kesältä ruokahävikki keittiössä oli 17 kiloa päivässä. Mietimme keittiössä aina jatkokäyttöä kaikelle siellä syntyvälle hävikille. On esimerkiksi tärkeää, että kylmää ja lämmintä ruokaa valmistavat henkilöt tekevät yhteistyötä, Nurro sanoo.

Kesällä Midpointissa vietettiin myös lähiruoka- ja luomuviikkoa.

Vinkki kotikokeille

Kotona kokkaajille Tiina Nurrolla on ruokahävikin vähentämiseen yksi vinkki ylitse muiden.

– Ostos- ja ruokalistan suunnittelu ovat ne tärkeimmät. Kauppaan ei pidä mennä haahuilemaan, vaan lähteä ajatuksella liikenteeseen eli suunnitella omaa toimintaa, on kyseessä sitten yhden tai useamman hengen talous.