Puolet koko elämästä

Puolet koko elämästä

Sykettä, juhlia ja ihmisiä rakastavan palvelujohtaja Leena Nevalaisen uran yksi kohokohta on ollut Helsinki-Vantaan lentoaseman siivouspalveluista vastaaminen. Leenan mielestä kaikki lähtee itsestä – niin työssä kuin sen ulkopuolella.

Permanentit ja pastellinsävyiset vaatteet vilisivät 80-luvun lopun Helsingin katukuvassa, kun nuori Leena haaveili kotitalousopettajan urasta. Siivousteknikoksi valmistunut nainen viehättyi kuitenkin siivousalan monipuolisuudesta ja trendikkyydestä.

– Siivousala eli tuolloin hyvin vahvaa kehitysvaihetta. Siivouskoneet, aineet ja laitteet kehittyivät kovaa vauhtia. Kaikki tuo teki alasta todella kiinnostavan, Leena muistelee.

Työharjoittelujen kautta nuoret siivousteknikot tutustuivat alan eri toimijoihin, ja Leena kiinnostui ISS:stä. Syksyllä 58 vuotta täyttävä palvelujohtaja on ollut ISS:llä jo puolet elämästään.

Mitä Leena on oppinut 29 vuotta kestäneellä matkalla?

Haasteita ja nopeita käänteitä lentokenttäympäristössä

Lentokoneet rullaavat kohti kiitorataa Helsinki-Vantaan lentokentällä, ja aamuauringon säteet viipyilevät läheisen potkurikoneen siivillä. Terminaalissa matkustajat odottavat jo lomaa, turkoosia merivettä ja punaraitaisia auringonvarjoja.

Leenan työura ISS Palveluissa alkoi palveluesimiehenä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vuosia myöhemmin vuonna 1996 Leena palasi kentälle tuoreena palvelujohtajana ja otti tiiminsä kanssa vastuulleen siivouspalveluiden tuottamisen Finavian hallinnoimissa kiinteistöissä.

– Helsinki-Vantaalla oli sykettä, elämää ja kansainvälistä tunnelmaa, ja tilanteet muuttuivat nopeasti. Tuolloin, vuosituhannen vaihteessa kenttä tavoitteli kunnianhimoisesti maailman parhaan lentokentän titteliä ja laajeni todella nopeasti, Leena muistelee.

Vuosituhannen vaihde toi mukanaan monia haasteita siivouspalveluiden tuottamiselle korkealaatuisesti oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Noina vuosina Helsinki-Vantaan lentokenttä onnistui kuitenkin saamaan useita palkintoja ja voittamaan jopa sen tavoitellun maailman parhaan lentokentän tittelinkin.

– Paras palkinto noista vuosista oli se, kun Finavia antoi ensimmäisen kerran koko terminaalialueen siivouksen yhdelle palveluliikkeelle, ISS Palveluille. Se oli suuri kunnianosoitus koko tiimille. Oli todella hienoa, kun tiimin kanssa onnistuimme haastavassa tehtävässä, Leena muistelee.

Aika lentokenttäympäristössä on yksi Leenan uran mieleenpainuvimmista vaiheista. Se oli todellinen korkeakoulu palvelujohtajan tehtäviin.

– Tuo aika vahvisti myös sen, että olin valinnut itselleni sopivan toimialan, Leena sanoo.

”Tärkeintä on päästä yhdessä maaliin”

Leena puhuu paljon yhdessä tekemisen tärkeydestä.

– On tärkeää ymmärtää, mitä asiakas odottaa meidän palveluiltamme ja saada tuo ymmärrys kerrottua koko tiimille. Tiimin jokainen työntekijä on osa kokonaisuutta, joka määrittää palvelumme onnistumisen ja sitä kautta asiakastyytyväisyyden.

Toinen tärkeä asia on ihmisten erilaisuuden näkeminen rikkautena. Leena tykkää olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, sillä työn parhaat ja ajoittain haastavimmat hetket liittyvät juuri ihmisiin.

– Kun onnistuu vuorovaikutuksessa, syntyy luottamusta ja sitoutumista yhteiseen päämäärään. Se on hieno tunne, Leena sanoo.

Leenalla on ehtinyt olla urallaan monenlaisia asiakkaita ja kollegoita, sillä hän on toiminut palveluesimiehenä, kohdepäällikkönä, palvelujohtajana ja erilaisissa kehitystehtävissä. Tänä päivänä Leena toimii palvelujohtajana Siivous- ja monipalvelut-liiketoimintayksikössä, vastuualueenaan Etelä-Suomi. Lisäksi Leena toimii oman työnsä ohella liiketoimintayksikön operatiivisena kehitysjohtajana.

– Palvelujohtajana minulla on tuntuma tekemiseen ja arkeen, jalat tukevasti maan pinnalla. Sitä kokemusta ja näkemystä voin puolestaan hyödyntää kehitysjohtajan tehtävissä.

Elämässä pitää osata myös juhlia ja syödä kakkua

Positiivinen Leena on jalat maassa -tyyppi, jonka ilot syntyvät arjen pienistä asioista. Pientä luksusta elämässä pitää kuitenkin olla.

– Vaikka minusta ei tullutkaan kotitalousopettajaa, intohimo ruokaan ja etenkin leipomiseen on säilynyt. Eniten tykkään leipoa erilaisia kakkuja ja järjestää juhlia.

Syntymäpäiviä ja valmistujaisia on tullut järjestettyä, sillä Leenan perheessä on viisi lasta ja nyt myös miniä, vävy sekä viisi lastenlasta. Elämän täyttävät perheen lisäksi omat ja aviomiehen sisarukset perheineen sekä ystävät.

Leenalla on vielä vuosia työuraa jäljellä ISS:llä, jota hän kutsuu myös ”toiseksi henkiseksi kodikseen”. Mitä tähänastinen työura on opettanut?

– Työssä on tärkeää, että asenne on kohdallaan ja on halu tehdä ja onnistua. Energiaa ei kannata tuhlata turhaan valittamiseen; Mieti tiukoissakin tilanteissa, mitä voit tehdä. Hyväksy puolestaan sellaiset asiat, joille et voi mitään. Kaikki lähtee itsestä.

Teksti: Mari Ihalainen
Kuvat: Johanna Taskinen