Puhtaus on todella puoli ruokaa

Elintarvikeala on tuonut uusia mahdollisuuksia ISS:n asiakkuuspäällikkö Kirsi-Marja Paasirannan uralle tasaisin väliajoin. Emännästä asiakkuuspäälliköksi ponnistanut nainen tarkkailee elintarvikehygieniaa herkeämättä – jopa vapaa-ajallaan.

Huumaava tuoreen leivän tuoksu leviää leipomon pihamaalle, jossa rekat ajavat vuorotellen lastauslaiturille täyttämään konttinsa vastapaistetulla leivällä. Rakennuksen aulaan astuessa päästään toimistotunnelmaan. Vain lasiseinän takana näkyvä pakkauslinjasto muistuttaa leipomon olemassa olosta.

ISS:n asiakkuuspäällikkö Kirsi-Marja Paasiranta istahtaa neuvotteluhuoneen pehmeälle penkille, jossa hän harvemmin ehtii istahtaa. Yleensä työpäivät kuluvat asiakkaiden kanssa keskustellen, toimistossa exceleitä laatien ja ratin takana paikasta toiseen ajaen.

“Nautin vaihtelevasta työstäni ja siitä, että urani elintarvikealalla on edennyt nopealla tahdilla eteenpäin”, Paasiranta kertoo.

Miten hän päätyi ISS:lle esimiestehtäviin?

Karkkitehtaalta elintarvikehygienian vartijaksi

Kun Paasiranta lapsena vieraili kotiseutunsa makeistehtaalla ja napsi herkkuja suuhunsa, ei hän vielä arvannut päätyvänsä elintarvikealalle. Vähitellen ajatus kotitalousopettajan ammatista nosti kuitenkin päätään.

“Opiskelin ravitsemusteknikoksi eli suurtalouskeittiön emännäksi. Siitä olisi vuoden koulutuksella voinut edetä kotitalousopettajaksi, mutta lopulta polkuni vei eri suuntaan.”

Kovin kauaksi haaveammatti ei kuitenkaan jäänyt, sillä Paasirannan koko työura on kietoutunut ruoan ja puhtaanapidon ympärille. Hän on muun muassa toiminut yksityisyrittäjänä, kuljettanut ruokaa vanhuksille, työskennellyt pienessä leipomossa ja siivonnut rakennuksia laidasta laitaan.

Vuonna 2012 Paasiranta bongasi ISS:n työpaikkailmoituksen, jossa haettiin palveluohjaajaa. Työ kuulosti houkuttelevalta, ja seuraavan vuoden alussa Paasiranta aloitti uudessa tehtävässään.

Vajaa vuosi sitten Paasiranta sai jälleen uusia haasteita uralleen astuessaan asiakkuuspäällikön saappaisiin.

Puhtaus on puoli ruokaa – erityisesti elintarvikealalla

Paasiranta poistaa korvakorut korvistaan, pukee suojavaatteet ylleen ja sujauttaa turvakengät jalkaansa. On aika lähteä asiakkaan kanssa kierrokselle leipomon tuotantotiloihin.

“Työni ei ole vain palavereissa istumista ja tarjousten tekemistä asiakkaille. Vietän paljon aikaa asiakkaiden kanssa tuotannon puolella, sillä me yritämme yhdessä kehittää menetelmiä nopeammiksi, tehokkaammiksi ja turvallisemmiksi.”

Mikrobiologisten tulosten seurannat, siivousvälineiden värikoodaukset ja oikeaoppiset siivousmenetelmät takaavat, että kuluttajille päätyvät tuotteet ovat varmasti ensiluokkaisia.

“Jos emme huuhtelisi puhdistusaineita kunnolla laitteiden pinnasta, tuotteeseen voisi jäädä puhdistusainejäämiä. Toisaalta jos emme puhdistaisi tuotantotiloja kunnolla, tuotteet voisivat pilaantua parissa päivässä mikrobien takia.”

Elintarvikehygienian opit ovat iskostuneet niin syvälle, että Paasiranta huomaa tarkkailevansa niitä myös vapaa-ajallaan. Jos tarjoilija kantaa lisää jälkiruokakulhoja linjastoon ja koskee päällimmäisen kipon sisäpintaa paljaalla sormellaan, Paasiranta jättää kulhon ottamatta.

“Mieheni on huomauttanut, että voisin vapaa-ajalla vähän rauhoittua asian suhteen.”

Vapaalla keskelle korpea rentoutumaan

Hiirenkorvien keväinen vehreys ja rauhallisesti liplattava järvi – siinä kaikki, mitä Paasiranta kesälomaltaan toivoo. Vaikka kesä on tänä vuonna ollut varsin viileä, Paasiranta suuntaa autolla kohti pohjoista ja ajaa mökilleen.

“Metsä on minun juttuni. Ja hiljaisuus. Mieheni sen sijaan haluaisi välillä ulkomaille, mutta minulle Lappi riittää vallan mainiosti.”

Sekä mökillä että kaksi vuotta sitten rakennetussa kotitalossa riittää puuhasteltavaa. Juuri sellaista pientä näpertelyä, joka pitää toimeliaan naisen vauhdissa.

“Olen myös kova tekemään käsitöitä. Nyt on menossa sukkakausi. Sen sijaan ristipistoja en ole vähään aikaan tehnyt, sillä siihen täytyy keskittyä niin paljon.”

Vuosipäivä asiakkuuspäällikkönä

Heinäkuun ensimmäinen päivä Paasirannalla tulee vuosi täyteen asiakkuuspäällikkönä. Olisiko pullakahvien paikka?

“Ei pullakahveja, niihin on tullut tällä alalla kyllästyttyä”, Paasiranta nauraa.

Työhönsä Paasiranta ei kuitenkaan näytä kyllästymisen merkkejä – päinvastoin. Iloinen työilmapiiri ja vaihteleva työ saavat hänet nauttimaan työstään päivästä toiseen.


Teksti: Hanna Leino
Kuvat: Johanna Taskinen
 

– –

Proof -koulutusohjelma elintarvikehygienian ammattilaisille

Proof on ISS:n kohteissa toimiville elintarvikehygienian ammattilaisille suunnattu koulutusohjelma. ISS:llä on käynnissä jo kolmas Proof-koulutustoteutus, ja jatkoseurantaa sekä täydennyskoulutusta jo aiemmin koulutusohjelman suorittaneille.

Koulutuksen sisältöä on ollut kehittämässä ISS:n Eeva Tarhanen.