Pomo piilossa – Sushan Shrestra: ”Sain toimia konsulttina toimitusjohtajalle”

Pomo piilossa – Sushan Shrestra: ”Sain toimia konsulttina toimitusjohtajalle”

Kahvilan vastaavana työskentelevä Sushan Shrestra tuumasi, että työkokeilussa ollut "Kalevi" oli erittäin hyvä työntekijä. Totuus oli kuitenkin vielä parempi. ISS Palveluiden toimitusjohtaja oli Sushanin mielestä maanläheinen kaveri, joka ymmärsi kahvilatyön haasteet ja oli niistä kiinnostunut.

Kahvilan vastaavana työskentelevä Sushan Shrestha on kotoisin Nepalista. Suomeen hän päätyi yhdeksän vuotta sitten.

– Lukion jälkeen halusin ulkomaille opiskelemaan ja sain selville, että Suomen koulutusjärjestelmä on yksi maailman parhaista. Perheelleni jouduin kartalta näyttämään, missä Suomi sijaitsee!

Ravintola-alan opinnot alkoivat Vaasassa, mutta ensimmäinen talvi tuli Nepalin ilmastoon tottuneelle shokkina.

– Jouluksi tulin Helsinkiin ja jo Helsingin ilmasto tuntui paljon paremmalta. Siirryin jonkin ajan kuluttua tänne pääkaupunkiseudulle opiskelemaan ja menin töihin. ISS:llä olen ollut nyt kolmisen vuotta, Sushan kertoo.

Pomo piilossa -kuvauksissa Sushan pääsi opastamaan Kalevia muun muassa kahvikoneen ja kassan käytössä sekä asiakkaiden kohtaamisessa ja palvelemisessa.

– Kalevi oli erittäin hyvä työntekijä. Hän kuunteli tarkasti, mitä pitää tehdä, muisti kuulemansa ja yritti tehdä kaiken oikein. Kukaan ei opi heti, mutta Kalevi kyseli jatkuvasti, että tekeekö hän nyt oikein vai väärin. On aina hyvä kysyä ennen kuin tekee virheen – tai viimeistään oppia virheestä, Sushan sanoo.

Häntä hieman epäilytti se, että Kalevi osasi kysyä hyvinkin tarkkoja kysymyksiä esimerkiksi työterveyteen liittyen. Enemmän Sushan kuitenkin hämmästeli Kalevin luontevuutta kameran edessä.

– Kysyinkin häneltä, kun palasimme lounaalta, että oletko joku näyttelijä! Itse unohtelin aluksi, mitä olinkaan sanomassa heti, kun kamerat alkoivat kuvata, nauraa Sushan, joka odotti paikalle yhtä tai kahta kameramiestä, mutta kohtasi kokonaisen kuvausryhmän.

Luonteeseen ja persoonaan sopivalla uralla

Kun totuus ohjelmasta sitten paljastui, Sushan kertoo olleensa todella yllättynyt, että hänen aavistuksensa osoittautui lopulta oikeaksi.

– Olin innostunut, yllättynyt ja kaikin puolin hyvillä fiiliksillä. Oli todella kivaa tavata Jukka, hän osoittautui maanläheiseksi ihmiseksi, joka ymmärsi minun työni haasteet.

Sushan arvostaa sitä, että yhtiön johto tulee katsomaan, miten asiat todella ovat ja toimivat käytännössä – siellä missä työ todella tehdään.

– Monet pomot tekevät päätöksiä ”yläpilvissä”, vaikka ennen päätöksiä kannattaisi konsultoida meitä perustyöntekijöitä, jotka tapaamme asiakkaita päivittäin ja tiedämme esimerkiksi, mikä tuote myy parhaiten.

ISS Palvelut tarjoaa Sushanille kiitokseksi johtamiskoulutuksen. Sushan tietää olevansa oikealla alalla ja arvostaa mahdollisuutta saada lisää vastuuta.

– Olen hyvin asiakaspalveluhenkinen. Kun aloitin baristana, tiesin heti, että olin löytänyt luonteeseeni ja persoonaani sopivan ammatin. Kaikkia asiakkaita en muista nimeltä, mutta muistan, minkä kahvin he haluavat. Tavoitteeni on työskennellä kahvilabisneksessä ja jatkuvasti kehittää osaamistani. Toivottavasti pääsen myös kertomaan muille omista kokemuksistani ja jakamaan siten tietotaitoani, Sushan suunnittelee.

Isoin suunnitelma ja unelma liittyy nepalilaisiin kahvipapuihin.

– Nepal tunnetaan teestään ja mausteistaan, mutta maa on yhtä lailla mestarillinen kahvintuottaja. Haluaisin jonain päivänä päästä markkinoimaan nepalilaisia kahvipapuja.

Sushan pyrkii käymään perheensä luona Nepalissa joka toinen vuosi, mutta matka ei ole aikaeron ja välilaskujen vuoksi aina helposti järjestettävissä. ISS Palvelut tarjoaakin Sushanille mahdollisuuden lennättää äitinsä vierailulle Suomeen.

– Äiti ei ole koskaan ollut lentokoneessa, saati Suomessa. Hän olisi innoissaan tulossa, mutta koska hän on jo iäkäs eikä osaa kunnolla englantia, pitkä matka tuntuu turhan jännittävältä. Ehkä he tulevat ensi kesänä isän kanssa yhdessä. Talvella en halua heidän tulevan, täällä on silloin liian kylmä!