Pirjo Johansson, 69: Töihin on niin mukava tulla

Pirjo Johansson, 69: Töihin on niin mukava tulla

ISS Palveluiden siivooja Pirjo Johansson on tuttu kasvo Fazerilla. Hänen ansiostaan jauhoisen tehtaan käytävät kiiltävät kuin hotellissa ja tunnelma työpaikalla on hyvä: hymyillen toivotetut huomenet ja kuuntelemaan herkät korvat ovat tehneet Pirjosta monelle työkaverille tärkeän.

– Olen aina tykännyt siivota. Siinä näkee heti työnsä jäljen eikä tarvitse kuntosalilla käydä. Sosiaalistakin tämä työ on, Pirjo juttelee Fazerin tiloissa Vantaalla. Seisomme hänen vastikään kiillottamallaan 200 metriä pitkällä käytävällä ja katsomme alas tuotantolinjoihin, joiden spiraalit Pirjo tulee puhdistamaan aina tiistaisin.

Yleensä hänen työvuoronsa alkaa kello 4 ja päättyy puoliltapäivin, mutta tiistaivuoroissa menee joskus pidempäänkin.

– Se se vasta mutkikasta hommaa onkin. Leipä kulkee spiraaleissa ja minä pidän spiraalit puhtaana. Olen tullut lomaltakin aina tekemään nämä tiistaivuorot, Pirjo juttelee.

Tässä puhuu nainen, jolla on asenne kohdallaan ja mittava kokemus työelämästä. Pirjo sanoo lopettaneensa ikänsä kertomisen täytettyään 50, mutta kertoo nyt, että unikeonpäivänä heinäkuussa hän täytti 69. Eläkkeelle olisi siis voinut jäädä jo vuosia sitten.

– Mutta en ole ajatellutkaan sellaista. Tänne on vaan niin mukava tulla – enkä muuten tulisikaan. Kuuteen vuoteen en ole ollut sairauslomallakaan.

Pirjo ei edes muista aikaa, jolloin ei olisi töitä tehnyt. Ensimmäinen työpaikka oli perheen omalla pienellä maatilalla, seuraava kaupassa, reilusti ennen täysi-ikäisyyttä. Sitten olivat vuorossa toimistotyöt.

– Tein pitkään töitä osto- ja myyntireskontrassa palkanlaskijana. Laskutus- ja perintätehtävät kuuluivat myös toimenkuvaani. Nelikymppisenä alkoi kuitenkin olla se tilanne, että pääsin työhaastatteluissa kolmen joukkoon ja kokemustani kiiteltiin, mutta aina valittiin joku nuorempi. Kirjanpitohommia teen vieläkin silloin tällöin, jos joku tuttu perustaa vaikkapa kukkakaupan.

Toimistotyöaikoinakin Pirjo siivosi – iltaisin. Se oli hyvä tapa kerätä matkarahoja.

– Rooma, Pirjo vastaa varmasti kysymykseen suosikkimatkakohteesta.

Siivoojan rooli näkyvämpi kuin johtajan

Siivoojaksi Fazerille Pirjo päätyi yli 20 vuotta sitten. Välillä siivouspalveluita on kilpailutettu ja työnantaja on vaihtunut, mutta Pirjosta Fazer ei ole suostunut luopumaan. Onpa häntä kuultu tarjouskilpailuissakin.

– Kerran kysyttiin, että miksi haluan ISS:n tulevan tänne. Sanoin, että aineet ja välineet ehkä ovat tasoissa kilpailijoiden kanssa, mutta ISS:llä on hyvät ihmiset.

Erityiset kehut Pirjolta saa nykyinen tiimi ja varsinkin lähiesimies Tiina Tuuri, joka on ”aivan upea”. Tiimi suunnittelee kaikenlaista – eikä jätä asiaa suunnittelun tasolle, vaan pistää myös toimeen. Ja jos Pirjo siivotessaan huomaa jossakin korjattavaa, hän kertoo asiasta heti ISS:n huoltomiehelle.

– Ajattelemme asiakkaan puolesta, Pirjo toteaa ja antaa kehuja myös asiakkaalle:

– Tämä asiakkuus on aivan ihana. Itse Kalle Fazer sanoi minulle kerran, että kuule Pirjo, jos johtaja on viikon tai kaksi lomalla, kukaan ei huomaa mitään, mutta jos siivooja on pois, heti tulee reklamaatiota!

Työ ja ”kiinnostus kaikkeen” pitää liikkeessä

Pirjon tavallinen arkiaamu käynnistyy kolmen aikaan aamuyöstä. Heräämiseen ei herätyskelloa tarvita, kun uni on tullut iltayhdeksältä.

Ajomatka työpaikalle kestää vartin. Aamun varhaisten tuntien aikana puhdistuvat niin yleiset tilat, ruokala kuin laboratoriokin. Vuosien varrella suurin muutos on tapahtunut koneiden kehittymisessä.

– Toivoisin, että niitä käytettäisiin enemmän, mutta monet arastelevat. Siinä on iso ero kulkeeko 200-metrisen käytävän pitkän mopin kanssa vai ajaako koneella. Minä ajan ja kyllä jälki onkin upeaa. Työ on kevyempää, nopeampaa ja tuloskin parempi, Pirjo sanoo.

Myös siinä Pirjo on huomannut ajan kulumisen, että ihmiset ovat yleisesti muuttuneet kireämmiksi, kiireisemmiksi ja väsyneemmiksi. Asiakaspalvelusta on vastaavasti tullut yhä arvokkaampaa.

Pirjo uskoo, että myönteinen asenne on kantanut häntä pitkälle työelämässä ja elämässä yleensäkin. Ja se, että hän on kiinnostunut kaikesta. Matkustelu ei suinkaan ole ainut harrastus.

– Olen vähän sellainen, että jatkuvasti on meno päällä. Vapaa-aikana käyn uimassa ja tykkään myös kokkailla, uunilohi on bravuurini. Tulevaisuudessa voisin hankkia koiran, hän tuumii.

Tärkein harrastus on kuitenkin teatterissa, baletissa ja oopperassa käyminen. Ehdoton suosikki on Joutsenlampi.

– Olemme käyneet katsomassa sen Tallinnassa vaikka kuinka monta kertaa. Siellä on todella hyvät esiintyjät.

Pirjo arvostaa siivoojan työtä myös siksi, että se pitää liikkeessä.

– Monet kaverini eivät enää aja autoa ja katselevat vain telkkarista sarjoja. Vähän sellaisia mummojuttuja mielestäni, Pirjo vitsailee.

Onneksi hän voi toimia kuskina.