Siirry suoraan sisältöön
Pikamunkeilla ja lehtisimalla vapun viettoon

Isot vappupiknikit jäävät vielä tänä keväänä haaveeksi, mutta ISS:n reseptit auttavat tekemään pienimuotoisenkin juhlan. Mausta vapun ikisuosikki uudella tavalla ja pyöräytä seuraksi makeita suupaloja ISS:n ravintolapalveluiden tuotepäällikön Terhi Paldanin resepteillä.

Raotimme jälleen ISS:n ravintolapalveluiden tuotepäällikön Terhi Paldanin reseptivihkoa, tällä kertaa vapputunnelmaa hakeaksemme!

Vapun hittejä ovat tunnetusti munkit ja sima. Perinteinen sima maistuu useimmille, mutta entistä suositumpia ovat myös erilaiset makusimat, jotka tuovat tuttuun suosikkiin pirskahtelevia vivahteita.

– Olen tykästynyt luonnosta saataviin villiyrtteihin, joten tänä vuonna minun simaani maustavat pienet mustaherukan lehdet, Paldan kertoo.

Siman kaveriksi sopivat naposteltavat versiot munkeista, nimittäin pienet pikamunkit. Valmista sima ja munkit Paldanin resepteillä:

Mustaherukan lehtisima

5 l vettä
7,5 dl ruokosokeria
2 sitruunaa
kourallinen mustaherukan lehtiä
mustaherukan kokoinen nokare hiivaa
kuivattuja mustaherukoita tai rusinoita

Pese mustaherukan lehdet. Kuori sitruunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Laita sitruunaviipaleet, herukanlehdet ja sokeri kannelliseen astiaan, vaikkapa ämpäriin. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.

Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla. Lisää loput vedestä kylmänä. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä. Pidä huoneenlämmössä päivän ajan.

Pullota, lisää pari kuivattua mustaherukkaa ja teelusikallinen sokeria. Laita viileään. Sima on valmista, kun herukat ovat nousseet pintaan. Huoneenlämmössä tähän menee muutama päivä. Jos et tykkää sinertävästä väristä, käytä rusinoita mustaherukoiden tilalla.

Pikamunkit

5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
ripaus vaniljajauhetta
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
simasitruunoiden kuorta raastettuna
2 1/2 dl maitoa
2 munaa
50 g margariinia sulatettuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, munat ja sulatettu margariini. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Nosta ruokalusikalla nokareita kuumaan noin 180-asteiseen öljyyn. Anna kypsyä kauniin ruskeiksi. Munkeista tulee muodoltaan epätasaisia.

Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Sokeroi ne lämpiminä.

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!