Siirry suoraan sisältöön
Pidä huolta hyvinvoinnin peruspilareista ja muista tämä kolmen kohdan lista

Pitkä ja pimeä vuodenaika voi toisinaan koetella energiatasoja, ja sen vuoksi omaan hyvinvointiin kannattaa kiinnittää nyt erityistä huomiota. ISS on syksyn mittaan jakanut somekanavissaan hyvinvointivinkkejä, ja tässä jutussa olemme koonneet kaikki syksyn vinkit yhteen.

Kun keho ja mieli tuntuvat väsyneiltä, on äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomiota hyvinvoinnin perusasioihin. Nappaa talteen seuraavat vinkit, joiden avulla pidät energiatasot korkealla kiireisenkin arjen keskellä.

1. Syö monipuolisesti – ravintorikkaita kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita unohtamatta

Syömämme ruoka-aineet vaikuttavat vireystilaan. Monipuolinen ruokavalio, johon kuuluu muun muassa viljat, vitamiinit sekä kivennäisaineet, ylläpitävät vastustuskykyä ja antavat energiaa, kun keho sitä tarvitsee.

Ota tavoitteeksi nauttia päivässä 5–6 kourallista kasviksia. Se onnistuu, kun kasvikset kuuluvat jokaiseen ateriaasi päivän aikana ja kokoat ateriat lautasmallin mukaan. Kasviksia on helppo ujuttaa esimerkiksi smoothieihin ja kastikkeisiin.

2. Aktivoi arkea – tauota paikallaan olemista töissä sekä vapaa-ajalla

Liike ja aktiivisuus pitävät aivot virkeänä. Pieni aktiivisuus päivän aikana kohentaa vireystilaa ja keskittymiskykyä sekä aktivoi aineenvaihduntaa. Jokainen askel ja liike on merkityksellinen terveydelle.

  1. Tauota työntekoa pienellä liikkeellä. Esimerkiksi seisomaan nouseminen 20–30 minuutin välein aktivoi aivoja sekä parantaa keskittymiskykyä.
  2. Vapaa-ajalla aktiivisuutta voit lisätä puuhastellen mieluisia asioita, kuten laittamalla ruokaa tai leipomalla. Esimerkiksi tunnin leipominen kuluttaa 276 kcal.

3. Ole itsellesi lempeä ja ota aikaa palautumiseen

Ruokavalion ja aktiivisuuden lisäksi kolmas merkittävä hyvinvointiin vaikuttava tekijä on lepo. Muista antaa itsellesi riittävästi aikaa palautumiseen, jotta arki ei ole pelkästään päivästä toiseen selviytymistä ja suorittamista. Lepo pitää vapaa-ajan ja työnteon tasapainossa.

  1. Kirkasta työsi tavoite ja merkitys. Keskity yhteen asiaan kerrallaan ja pidä työaika kohtuullisena.
  2. Varmista, että vapaa-aika sisältää sekä leppoisaa oleskelua että mieluisaa tekemistä kuten harrastuksia, liikuntaa ja ystävien tapaamista.

Lue lisää ISS:n aiemmin jakamia hyvinvointivinkkejä tästä >>

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!