Perjantai kolmastoista on Tapaturmapäivä

Tapaturmapäivää vietetään aina perjantaina 13. päivä. Tapaturmapäivänä kiinnitetään suomalaisten huomio tapaturmiin ja niiden ehkäisyyn. Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa, joista monen taustalla on kiire.

Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995. Teemapäivän tavoitteena on kiinnittää kansalaisten huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää.

Tälle vuodelle tapaturmapäiviä osuu kaksi, ja vuoden erityisteemana ovat kiireestä aiheutuneet tapaturmat. Kiire on taustatekijänä turhan monessa tapaturmassa niin töissä, kotona kuin liikenteessä.

Tähän aikaan vuodesta on syytä kiinnittää huomiota varsinkin liikenteessä tapahtuvaan hoppuiluun, joka yhdistettynä pimeisiin aamuihin ja iltoihin sekä liukkaisiin tienpintoihin on vakava riskitekijä.

Liikenteeseen lähtiessä on syytä ennakoida. Kannattaa aloittaa kotona aamutoimet aikaisemmin ja lähteä matkaan ajoissa, sillä aamun venyessä kiire heijastuu työ- ja koulumatkoihin. Jokainen punainen liikennevalo tuskastuttaa, ja turvaväleistä tekee mieli tinkiä, kun on tarve ottaa kotona hävittyä aikaa kiinni liikenteessä.

Kiiruhtamisen hyödyt ovat kuitenkin kyseenalaisia. Kun ottaa menetettyjä paria minuuttia kiinni ajamalla ylinopeutta, hyöty ei ole millään tavalla verrannollinen ajonopeuden kasvun aiheuttamiin riskeihin.

Laita hopulle loppu ja katso nämä ajatuksia herättävät lyhyet videot:

Tapaturmapäivä - työturvallisuus

Tapaturmapäivä - liikenneturvallisuus

Tapaturmapäivä - koti- ja vapaa-ajan turvallisuus

Kuinka kiireinen sinä olet? Kiireen tason voi testata hoppubarometrillä!