Perjantai 13. päivä on Tapaturmapäivä

Perjantai 13. päivä on Tapaturmapäivä

Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa, joista suurin osa olisi ehkäistävissä. Vuodesta 1995 asti vietetyn Tapaturmapäivän tavoite on kiinnittää huomiota keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää.

Vuonna 2017 13. päivä osuu perjantaille kaksi kertaa: tammikuussa ja lokakuussa. Tapaturmapäivää päästään siis viettämään kahdesti. Tammikuussa erityistä huomiota kiinnitetään kiireestä aiheutuvien tapaturmien ehkäisyyn niin töissä, kotona kuin liikenteessä.

Työkiire on monelle tuttu juttu

Työpaikoilla kiirettä ja siitä johtuvia vaaratilanteita aiheuttavat esimerkiksi työn heikko organisointi, suuret tai vaihtelevat työmäärät, töiden jättäminen viime tippaan sekä työnteon keskeytykset

Työn hyvä suunnittelu ja selkeät tavoitteet vähentävät kiireen tuntua. Tapaturmia voi ehkäistä esimerkiksi varaamalla tarpeeksi aikaa työtehtäviin ja paikasta toiseen siirtymiseen. Jos suinkin mahdollista, hommia ei ole hyvä tehdä viime tipassa. Toisaalta pieni ajoittainen kiire voi olla positiivistakin

Kiire kuriin myös kotona

Kiire on monille tuttu tunne myös kotioloissa. Syitä kiireelle on monia: tekemistä on paljon, hommien hoitamista lykätään, on ehdittävä moneen paikkaan saman aamun aikana, ja omien asioiden lisäksi täytyy huolehtia muidenkin perheenjäsenten tekemisistä.

Kotonakin ennakoiminen ja suunnittelu ovat tärkeitä muistaa. Aamulla tarvittavat tavarat kannattaa miettiä jo illalla valmiiksi. Eikä riittävän yöunen merkitystä voi ikinä korostaa liikaa – silloin on herätessä virkeä, ja aamuaskareet sujuvat ilman hosumista.

Niin kuin töissä, myös kotona vastuuta kannattaa jakaa kaikille asianosaisille. Tunnelma säilyy kiireettömänä ja vältytään turhalta hermojen kiristymiseltä.

Laita hopulle loppu ja katso vielä nämä ajatuksia herättävät lyhyet videot:

ISS toivottaa kaikille turvallista työpäivää, joka päivä!

Tapaturmapäivä-kampanjan sisällöstä vastaa Tapaturmayhteistyöryhmä, jonka puheenjohtaja on sosiaali- ja terveysministeriö. Kampanjan toteutuksesta vastaa viestintäryhmä, jota koordinoi Suomen Punainen Risti. Tapaturmapäivä toteutetaan osana Suomen Punaisen Ristin Koti- ja vapaa-ajantapaturmien ehkäisyhanketta. Raha-automaattiyhdistys tukee hanketta.