Omena-voittaja Teija Saarinen: Asiakaspalvelu on kutsumukseni

Vuoden Omena-voittaja on valittu, hän on ISS Directin siivooja Teija Saarinen. Saarinen on löytänyt oman omenansa ja tekee työtään täydestä sydämestä.

Poks, poks! Sinivalkoinen konfettisade laskeutuu kimmeltäen lavalle. ISS:n Omena-finalistit juhlivat keskiviikkona 25.1. Helsingin Messukeskuksessa, ISS:n Kultaisessa Tähtigaalassa. Vuoden 2016 Omena-voittaja on ISS Directin siivooja Teija Saarinen, jonka poskilla valuvat yllättyneet ilonkyyneleet.

Saarinen sekä muut ansioituneet finalistit saavat onnitteluhalauksia ja raikuvat, seisaaltaan annetut aplodit yli neljältäsadalta ISS:n esimieheltä. Saarinen sulattelee tapahtunutta ihmeissään.

– Tuntuu ihan uskomattomalta. Minähän olen vain minä, ja ilmiselvästi se riittää, Saarinen hymyilee.

ISS:n Omena-ohjelman tarkoitus on rakentaa asiakaskeskeisempää kulttuuria ja löytää henkilöitä, jotka ymmärtävät asiakkaan tarpeen ja sen, miten omalla työllä voi edistää tuon tarpeen täyttämistä.

Huolehdin työpaikastani kuin omasta talostani

Saarisen työpaikka on elämyksiin keskittynyt Pyhtään Sirius Sport, jossa voi käydä esimerkiksi surffaamassa aaltokoneessa tai lentää tuulitunnelissa. Saarinen kertoo ylpeänä olevansa Sirius Sportin yleismies Jantunen, ja jo vuoden ajan hän on pitänyt Siriuksesta huolta kuin se olisi hänen oma talonsa.

– Kun Siriusta rakennettiin, satuin ajamaan siitä ohi ja minulle tuli vahva tunne, että tässä on minun työpaikkani. Pohdin kuumeisesti, miten hitsissä pääsisin sinne töihin, kun en ole kuitenkaan surffiohjaaja.

– Sitten näin Facebookissa ilmoituksen, että Sirius etsi siivousfirmaa. Siinä se minun paikkani tuli! Enää piti löytää firma, joka voittaa tarjouskilpailun, Saarinen kertoo.

Saarinen löysikin pian ISS:n työpaikkailmoituksen, jossa Pyhtään kirkonkylälle haettiin siivoojaa. Hän naputteli hakemuksen välittömästi, ja kaikeksi iloksi puhelin soi.

– Kun silloinen esimieheni Anu Suutari soitti, kysyin heti, että onko tämä paikka Sirius? Kun Anu kertoi, että näin oli, huudahdin välittömästi, että no se on mun työpaikkani!

Saarisen asenne vakuutti, ja ovi unelmatyöpaikkaan avautui.

– Tykkään Siriuksesta ihan hirveästi. Tykkään ihmisistä, jotka ovat siellä töissä. Se on niin minun talo!

Ensimmäisen puoli vuotta Sirius oli ISS:n Kouvolan alueen hoidossa ja Anu Suutari Saarisen esimies. Kesästä 2016 Sirius ja Saarinen ovat olleet Kotkan alueen ja Mariitta Salmenhaaran hellässä huomassa.

Kutsumuksena asiakaspalvelutyö

Palkitsemisperusteissa korostui Omena-voittajan palveluhenkisyys, hyvä asenne ja kyky joustaa asiakkaan tarpeiden mukaan. Hän on hurmannut palvelualttiudellaan ja kohde on saanut terveystarkastajalta kehut erinomaisesta siisteydestä.

– Minulla on totta kai lista, mitkä asiat kuuluvat minulle ja mitkä eivät, mutta olen ottanut sen asenteen, että se on minun taloni. Jos minä en siellä siivoa, niin kuka sitten? Sillä näkökulmalla katselen, että kaikki pysyy kunnossa.

Saarinen esimerkiksi huomasi ison pinon pyykkikorin päälle kerättyjä rikkinäisiä lentopukuja.

– Kysyin pomolta, kuka nuo aikoo korjata ja milloin? Ehdotin, että jos saan ompelukoneen ja yhden tunnin lisää viikkoon, niin se varmasti riittää. Nyt sitten paikkaan lentopuvutkin. On helppoa korjata pieni reikä saman tien, kuin että tuulitunnelissa puvut repeäisivät kappaleiksi ja käyttökelvottomiksi. Paikkaan myös asiakkaiden pukuja, kun he tarvitsevat apua. No kun se on minun talo, haluan olla vähän kaikessa mukana, Saarinen toteaa.

Hän saa suurimman työmotivaationsa siitä, kun näkee, että asiakkaat viihtyvät – esimerkiksi lasten karnevaalien kunniaksi hän kiskaisi pupuasun päälle ja ilahdutti tempauksellaan niin työpaikan väkeä kuin lapsiakin.

– Siivoaminen on ruohonjuuritason asiakaspalvelua, ja asiakaspalvelu on minulle sydämen asia. Se on minun kutsumukseni, Teija kertoo.

Ennen voitonjuhlien alkua Saarinen ehtii vielä kertoa, että saamansa palkintosumman hän aikoo käyttää ainakin osaksi uuden auton hankkimiseen perheelle. Lisäksi hän lähettää vielä terveiset.

– Kiitos Anu Suutarille, että otit minut aikanaan töihin ja annoit minulle mahdollisuuden!

Teksti: Laura Kokko
Kuvat: Aki Rask