Omena-voittaja Antti Aho: Hommia paiskitaan ISS:n arvoja noudattaen

Vuoden Omena -voittajaksi on valittu Antti Aho, joka vastaa reilun kahdenkymmenen asiakasyrityksen kiinteistöhuollosta Lahden seudulla. Voittajan viime vuoden suurimmat saavutukset liittyvät hiihdon MM-kilpailuihin.

– Kyllä oli antoisa päivä ja tyylikäs, viimeisen päälle järjestetty iltajuhla, kehuu tuore Omena-voittaja ISS:n Leadership & Strategy Forumia, joka huipentui palkintogaalaan.

– Oli minulla pieni aavistus, että voitto voisi osua omalle kohdalle, mutten uskaltanut sitä etukäteen tunnelmoida. Kyllähän se oli loistava suoritus koko tiimiltäni! Saatiin iso homma hoidettua kunnolla loppuun asti firman arvoja noudattaen, Antti Aho kiittää.

Isolla hommalla Antti Aho tarkoittaa vuoden takaisia hiihdon MM-kisoja ja kisa-aluetta, jonka kunnossapidon Antin tiimi hoiti kokonaan. Projektissa yhdistyi kaksi isoa asiakasta, Lahden kaupungin MM-kisaorganisaatio ja VR, jonka asema-alue oli todella kovassa käytössä kisojen ajan.

– Hoidamme muutenkin hyppyrimäkien vieressä olevaa Lahden kaupungin hiihtomuseon kiinteistöä. Sen myötä tuli puheeksi koko kisa-alueen hoito. Olin mukana palaverissa, jossa päättäjät kertoivat töistä, jotka pitää saada sovittua ennen kilpailujen alkua. Sanoin heille, että kertokaa vaan, mitä pitää tehdä, hoidamme kyllä.

Luminen ja hiekkainen urakka

Ja niin siinä kävi, että ISS:n ja Antin tiimin hoidossa oli lopulta koko kisa-alue katsomoa lukuun ottamatta sekä rautatieaseman alue. Hommaa riitti, sillä kisaviikolla satoi lunta yhtä paljon kuin koko muuna talvena yhteensä. Auraustyöt, hiekoitukset ja käsilumityöt hoidettiin yöllä kisajohdon määrittelemien huoltoikkunoiden mukaisesti. Vihertiimi oli apuna, ja etenkin käsilumitöitä tehtiin kahdessa vuorossa.

– Auraamisen lisäksi kaikki lumikasat piti kuljettaa pois, ja kun kisojen loppua kohden talvinen keli vaihtui vesisateeksi, työtä riitti loskan poistossa. Hiekoituksessa tavoitteena oli, ettei yksikään kisavieras, työntekijä tai kilpailija liukastu. Ahkeroimmekin niin, että hiekoitussepeli loppui Lahdesta kokonaan, Antti muistelee.

– Viestintä ja työn hyvä suunnittelu olivat mielestäni tämän projektin onnistumisen a ja o. Itselläni riitti myös työsarkaa lankojen pitelemisessä ja työn johtamisessa, sanoo Antti.

Tiimi hyvässä hoidossa

Antin ura ISS:llä alkoi jo lähes 20 vuotta sitten, jolloin hän työskenteli vähän aikaa konekuskina. Sähköala vei miehen moneksi vuodeksi muualle, kunnes hän seitsemän vuotta sitten palasi palveluesimieheksi kiinteistöhuoltoon.

Tällä hetkellä Antin tiimiin kuuluu kolmisenkymmentä työntekijää, ja kesällä kausityöntekijät kasvattavat porukkaa kymmenellä. Tiimin vastuulla on parikymmentä asiakasyritystä ja satoja rakennuksia reilusti yli sadassa osoitteessa.

– Esimiehenä tärkein tehtäväni on saada sijoitettua työntekijät sellaisiin kohteisiin, joissa he aidosti viihtyvät. Toiset työskentelevät mieluummin tehdasympäristössä, toiset taas asuinrakennuksissa tai vahtimestareina. Pyrin ottamaan kaikkien toiveet huomioon. Ilmeisesti olen toiminut esimiehenä oikein, sillä vaihtuvuus meidän tiimissä on todella pieni.

Mikä tekee Vuoden Omena -voittajan työpäivästä erityisen hyvän?

– Positiivinen palaute tuo tietysti aina hyvän fiiliksen, ja se kun saa kinkkisen ongelman ratkaistua ja asiat loksahtavat paikoilleen.

Kaikki Vuoden Omena -finalistit vasemmalta oikealle: Ville Virtanen, Kati Kankfelt, Antti Aho, Sirpa Niskasaari, ja Terttu Huttunen.

Mikä on Omena-ohjelma?

ISS:n Omena-ohjelman tarkoitus on rakentaa asiakaskeskeisempää kulttuuria ja löytää henkilöitä, jotka ymmärtävät asiakkaan tarpeen ja sen, miten omalla työllä voi edistää tarpeen täyttämistä.

Tänä vuonna palkitsemisperusteissa korostettiin sitä, miten Antti Aho ymmärsi hiihdon MM-kisojen merkityksen Lahden kaupungille ja panosti nopeaan, ystävälliseen ja tehokkaaseen palveluun. Antin tiimi auttoi MM-kisaorganisaatiota järjestämään loistavat puitteet kaikille kisavieraille.


Teksti: Kaisa-Leena Laine