Siirry suoraan sisältöön
Nukuitko hyvin?

ISS:n työhyvinvointitiimi haluaa muistuttaa kaikkia onnistuneen palautumisen avaintekijöistä. Hyvästä unesta huolehtiminen on terveydelle tärkeää, ja unella on myös palautumisessa tärkein rooli.

Ärtyisyyttä, muistin pätkimistä, väsymystä, päänsärkyä, kolotusta, flunssakierteitä, mielialan laskua. Harvoin näiden vaivojen taustalta löytyy hoitoa vaativa sairaus, useimmiten kyse on niin sanotuista stressioireista ja huonosta palautumisesta. Voidakseen hyvin ja pysyäkseen toimintakykyisenä kehomme ja aivomme tarvitsevat sopivassa suhteessa rasitusta ja lepoa. Jos jompaakumpaa on liikaa, tasapaino järkkyy ja voimme huonosti. Pitkään jatkunut palautumisvaje näkyy erilaisina psyykkisinä ja fyysisinä oireina; yksi saa helposti päänsäryn, selkäkivun tai vatsavaivoja, kun taas toinen reagoi mielialan muutoksella.

Älä tingi unesta

Hyvä uni on palautumisen perusta, mutta tarvitsemme myös päiväaikaista palautumista. Lepotauot päivän aikana auttavat myös rauhoittumaan uneen illalla ja nukkumaan paremmin.

Ihminen tarvitsee unta keskimäärin 7–8 tuntia yössä, mutta tarve on yksilöllinen. Toiset tarvitsevat jopa yhdeksän tai kymmenen tunnin unet palautuakseen kunnolla, mutta harva on oikeasti niin lyhytuninen että pärjää muutaman tunnin unilla. Unentarve voi myös yllättäen lisääntyä vaikkapa kuormittavan elämäntilanteen, sairauden tai rankan liikunnan myötä. Myös pimeä vuodenaika voi lisätä tarvetta nukkua enemmän.

Unen aikana tapahtuu paljon asioita: aivojen energiavarastot täydentyvät ja päivän aikana opitut asiat varastoituvat muistiin. Riittävän pitkä ja laadukas uni on edellytys sille, että selviydymme arjesta. Kun olemme levänneet riittävästi, olemme päivällä virkeitä ja hyväntuulisia ja pystymme keskittymään ja oppimaan uutta.

Liian usein aiheutamme univajeen omalla toiminnallamme tai vähättelemme unettomuuden seurauksia. Jo yksi uneton yö tai viikon merkittävä jokaöinen univaje vaikuttaa toimintakykyymme yhtä paljon kuin yhden promillen humalatila. Silloin toimintakyky laskee ja onnettomuusriski kasvaa. Pitkittynyt univaje myös altistaa sairauksille, kuten infektioille, masennukselle ja kakkostyypin diabetekselle.

Pidetään huolta itsestämme ja huolehditaan riittävästä levosta sekä palautumisesta. Jos tarvitset palautumiseen ja uneen liittyvää tukea tai haluat keskustella asiasta, voit varata ajan omalle työterveyshoitajalle. Lisätietoja kaikista työhyvinvointiin liittyvistä asioista tarjoavat myös ISS:n omat työhyvinvointitiimiläiset Sari Vainikkala, Kati Saarenheimo ja Minna Kulju.

Pian avautuvassa ISS:n joulukalenterissa jaetaan päivittäin hyödyllisiä ja mieltä kohottavia vinkkejä arjen hyvinvointiin ja joulun odotukseen. Pysythän siis kanavalla!

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!