Näillä siivousvinkeillä pidät kotitoimiston viihtyisänä ja turvallisena

Näillä siivousvinkeillä pidät kotitoimiston viihtyisänä ja turvallisena

Moni tekee nyt töitä etänä. Mitä tehdä, kun työpiste onkin yhtäkkiä keittiössä tai olohuoneessa? Tässä juttusarjassa huolehdimme arjen sujuvuudesta poikkeusaikana. Nappaa siivousvinkit terveellisen ja turvallisen työympäristön varmistamiseen kotona.

Kun työympäristö on poikkeuksellisina aikoina siirtynyt kotiin, heräävät kysymykset riittävästä ergonomiasta ja valaistuksesta. Palaverikäytäntöjä sovitaan uusiksi ja totutellaan siihen, ettei kahvitauolla käväistä rupattelemassa työkavereille. Etätyön viihtyisyyttä voi kuitenkin ylläpitää myös siivouksella.

– Jos on muutenkin kuormittunut, ei siivouksesta tarvitse tietenkään ottaa lisätaakkaa. Tärkeintä on, että jatkaa tavallisia rutiinejaan. Siten oma viihtyvyys ja työturvallisuus pysyvät kunnossa, sanoo ISS:n siivous- ja toimistopalveluiden tuotejohtaja Minna Konttila.

Luota huoletta perusasioihin

Toinen siivoaa päivittäin, toinen viikoittain. Joku raivaa työpisteen aina tyhjäksi, ennen kuin voi aloittaa työpäivän. Konttila muistuttaa, että tärkein rutiini on pestä kädet aina kotiin saapuessa, jotta estää pöpöjen pääsyn sisätiloihin. Muistilappu ovenpielessä voi auttaa.

Lisääntyvä aika kotioloissa toki vaikuttaa siivoustarpeeseen, etenkin jos kotoa käsin tekee töitä useampi aikuinen. Mitä enemmän ihmisiä on samassa tilassa ja aikaa vietetään sisällä, sitä nopeammin pinnat pölyyntyvät ja likaantuvat.

– Pölyä tulee etenkin tekstiileistä, ja ihmisten liikkuminen saa sen liikkeelle. Ennen pitkää pöly laskeutuu pinnoille, Konttila kertoo.

Oleellista on Konttilan mukaan lisätä siivouksen määrää kosketuskohdissa ja wc-tiloissa, eli pyyhkiä esimerkiksi kovassa käytössä olevat keittiön ja vessan pinnat. Pienten lasten kosketuskohdat ovat usein eri paikoissa kuin aikuisten. Esimerkiksi ovenkahvan sijaan lapsi saattaa työntää ovea sen alapuolelta.

Vinkit ehkäisevään kotisiivoukseen

 1. Käytä mikrokuitupyyhettä. Mikrokuitu poistaa pinnoilta yli 99 prosenttia mikrobeista. Konttila suosittelee satsaamaan pyyhkeeseen, jonka voi pestä pesukoneessa vähintään 60 asteessa.
   
 2. Tavallinen yleispuhdistusaine riittää ennaltaehkäisevään siivoukseen. Konttilan mukaan pesuaineista puhutaan paljon, vaikka siivouksessa suuri merkitys on ennen kaikkea mekaniikalla.
   
 3. Taittele pyyhettä pintoja pyyhkiessä, jotta lika ei siirry pinnalta toiselle. Pyyhkeen yksi pinta riittää hyvin yhdelle kalusteelle. Älä kastele mikrokuitupyyhettä liikaa. Jos pintaan jää kuivumisen jälkeen pyyhintäjälki, pyyhe on ollut liian märkä.
   
 4. Jos siivoaminen aiempaa useammin tuntuu jatkuvalta suursiivoukselta, jaa urakkaa osiin. Maanantaina voit käydä läpi vessan, tiistaina eteisen.
   
 5. Jos joku kotona sairastuu, vaativat tilat tuhdimman siivouksen. Kosketuskohdat ja wc-tilat on syytä käydä läpi desinfioivalla aineella, jos epäillään, että virusta on pinnoilla.

ISS:n ammattilaiset varmistavat julkisten tilojen, toimistojen, tuotantolaitosten ja monien muiden toimipaikkojen siisteyden ja turvallisuuden myös poikkeustilan aikana, jotta tilat ovat terveellisiä niille, joiden työtä ei voi tehdä etänä. Etätyöntekijät voivat turvallisin mielin palata työpaikoille poikkeustilan jälkeen.