Meillä hävikkiviikko on joka viikko

Meillä hävikkiviikko on joka viikko

ISS Palvelut osallistuu Hävikkiviikon viettoon jo seitsemättä kertaa. Tämän vuoden kampanjaviikon erityisenä teemana on ruokahävikin vaikutukset ilmastoon.

Hävikkiviikkoa vietetään 9.–15.9.2019 ja tänä vuonna teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Suomalaiset heittävät ruokaa pois henkilöä kohden keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Tutkimuksissa* on havaittu, että noin kolmannes kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta syntyy ruoasta.

Ruoan valmistukseen kulutettu energia ja työpanos valuvat hukkaan, kun ruokaa heitetään roskiin. Vähentämällä hävikin määrää voimme jokainen osaltamme pienentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta.

4+1 keinoa, joilla ISS vähentää hävikkiä

ISS:n ravintoloiden keittiöissä ruokahävikkiin kiinnitetään huomiota ympäri vuoden. Tässä 4+1 tärkeää tekoa, joiden avulla ISS pienentää ravintolapalveluiden hävikkiä:

1. Valmistamme ruokaa menekin mukaan ja jaksottamalla. Näin ruokaa jää mahdollisimman vähän yli ja jos jää, se jäähdytetään omavalvonnan mukaisesti ja myydään asiakkaille jälkikäteen.

2. Toimipaikkamme suunnittelevat ruokalistansa alusta alkaen niin, että raaka-ainekierto on tehokasta. Esimerkiksi salaattipöydän ylimääräiset tomaatit ja porkkanaraasteet lisätään keittoihin tai bolognesekastikkeisiin – näin niistä ei synny hävikkiä.

3. Hyödynnämme myös pakastetuotteita, jolloin aineksia voidaan käyttää juuri sen verran, kuin on tarpeen. Suosimme suomalaisia pakasteita, sillä niiden raaka-aineet tulevat läheltä ja hiilijalanjälki on pienempi.

4. Toimipaikkamme kirjaavat menekin ja hävikin tuotannonohjausjärjestelmään. Seurannan avulla raaka-aineiden käyttöä on voitu optimoida niin, että hävikkiä syntyy vähemmän.

+ Meillä saa santsata! Näin pyrimme kannustamaan asiakkaitamme ottamaan lautaselle kerralla vain sen verran ruokaa, kuin he todella jaksavat syödä. Opastamme asiakkaitamme myös tähteiden lajittelussa. Ympäristö kiittää!

Hävikkiviikon organisoi Kuluttaja-media.

Lähteitä:
* https://havikkiviikko.fi/tietoa-kampanjasta/
https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/
http://www.saasyoda.fi/ruokahävikin-ympäristövaikutukset