Maailmanluokan siivousvälinetestit

Maailmanluokan siivousvälinetestit

Laadukkaaseen palveluun kuuluvat laadukkaat siivousvälineet – siksi ISS testaa koko Pohjois-Euroopan alueen uudet siivoustekstiilit yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Yhteistyö on ollut mieluisaa, ja siivouksen projektipäällikkö Erja Hammarén näkisi mielellään lisää tämänkaltaista yhteistyötä jatkossa.

– On tärkeää testata siivousvälineet ennen hankintapäätöstä. Jos halutaan laadukasta palvelua, välineistön on oltava samaa tasoa, summaa Tampereen ammattikorkeakoulun palveluliiketoiminnan lehtori Leila Kakko.

Käytännön testauksen tekevät palveluliiketoiminnan opiskelijat. Opiskelijoille on motivoivaa saada aitoa tuntumaa työelämään.

– Yhteistyön avulla opiskelijoiden tieto, taito ja osaaminen, jota palveluyrityksissä tarvitaan, kasvavat, sanoo ISS Palveluiden siivouksen projektipäällikkö Erja Hammarén, jonka idea yhteistyö alun perin oli.

ISS:llä on Pohjois-Euroopassa yhtenäiset materiaalistandardit. Keskitetty tuotetestaus takaa yhtenäiset tulokset ja tuo kustannussäästöjä.

– Uuden moppivalikoiman hankinnan yhteydessä tarkastellaan kestävyyttä, hintoja ja laatua. Olisi hirveän työlästä toteuttaa testaukset esimiesten ja työntekijöiden voimin eri maissa, ja arviointiperusteetkin voisivat silloin olla erilaiset. Siksi ehdotin oppilaitosyhteistyötä.

Tuloksia ja käytännön tuntumaa

Tampereen ammattikorkeakoulun käytävällä opiskelija Karla Rantanen ruiskuttaa lääkeruiskulla kahvia käytävän lattialle, johon on rajattu samankokoisia alueita testiä varten. Pian Rantanen ja kaksi muuta opiskelijaa alkavat mopata kuivunutta kahvia lattiasta.

Lattian kiilto mitataan ennen ja jälkeen erityisellä kiiltomittarilla. Lisäksi otetaan huomioon kunkin opiskelijan mielipide moppaamisesta: tuntuuko moppaaminen miellyttävältä ja irtoaako lika helposti.

Siivousvälinetesti ei ole ensimmäinen yhteistyö ISS:n ja TAMKin välillä – opiskelijat ovat jo aiemmin tehneet ISS:lle opinnäytetöitä ja työskennelleet yrityksessä. Myös Karla Rantanen on työskennellyt ISS:llä siivoojana neljä vuotta opintojen ohella.

Testit paljastavat erot

Käytännön testien lisäksi siivoustekstiilit pääsevät tarkkoihin laboratoriotestauksiin TAMKin tekstiililaboratoriossa. Tarkkailussa on siivoustekstiilien vedenimukyky ja mahdolliset mittamuutokset. Laboratoriotestien tulokset ovat tarkkoja numeerisia arvoja.

­– Testien on oltava luotettavia ja niiden on oltava toistettavissa, kertoo tekstiililaboratorion laboratorioinsinööri Maria Änkö.

Käytännön testaukset ovat keväällä 2016 vielä käynnissä, mutta jo ennen lopullisten tulosten valmistumista on huomattu, että mopeissa on eroja niin laboratoriotuloksissa kuin moppaustuntumassakin.

Yhteistyölle toivotaan jatkoa

ISS:n ja TAMK:in yhteistyö on ollut mieluisaa molemmille osapuolille. Erja Hammarén näkisi mielellään lisää tämänkaltaista yhteistyötä jatkossa.

– Verkostoidumme ja lisäämme yhteistyötä mielellään muillakin tasoilla, kuten opinnäytetöiden teossa. Haluamme tuoda yhteistyötä esiin myös asiakkaillemme.

Samoilla linjoilla on Leila Kakko.

– Yritysyhteistyö on itsestäänselvyys ammattikorkeakoulussa. Toivoisimme, että yritykset itsekin muistaisivat, että TAMKia voi hyödyntää. Sijaintimmekin on erinomainen, Tampereelle pääsee helposti kaikkialta maasta.

– On hienoa, että teemme yhteistyötä kansainvälisellä tasolla. Se antaa opiskelijoillle haasteita ja oppia kansainvälisistä organisaatioista, Kakko toteaa.