Lounaslistan hittiannokset vuonna 2018

Lounaslistan hittiannokset vuonna 2018

Mitkä ovat lounasannoksista suosituimpia? ISS:n ravintolapalveluiden kehityspäällikkö Tero Tirkkonen tiedusteli asiaa talon omista lounaspaikoista. Vastauksista syntyi lista, jossa kärkeä hätyyttelee moni perinteinen herkku.

Joka arkipäivä ISS tarjoaa noin 35 000 lounasannosta. Asiakkaita on moneen lähtöön, päiväkotilapsista ja koululaisista toimisto- ja tehdastyöntekijöihin. Kun ISS:n ravintolapalveluiden kehityspäällikkö Tero Tirkkonen pyysi jokaista lounaspaikkaa ilmiantamaan asiakkaiden viisi suosikkiruokaa, vastaukset olivat kuitenkin yllättävän samanlaisia.

– Kaksi ruokalajia ylsi niin pääkonttorien, teollisuuskohteiden kuin päiväkotien ja koulujenkin suosikkilistalle: lihapyörykät ja lasagne. Ne ovat myös kaksi eniten yhteisääniä saanutta annosta, tuossa järjestyksessä. Viiden kärjen täydentävät uunilohi, makaronilaatikko ja uunimakkara, Tirkkonen kertoo.

Lounasravintolat perinteisen kotiruoan asialla

Tirkkonen kertoo hieman yllättyneensä, miten perinteistä ruokaa lounaalla halutaan. Toisaalta hän ymmärtää ilmiön taustoja hyvin.

– Kotona harva viitsii enää arkisin kokata esimerkiksi lihapullia tai makaronilaatikkoa. Niiden valmistuminen vaatii tunnin verran aikaa, ja arkena se voi olla liikaa. Viikonloppuisin taas tehdään usein jotain trendikkäämpää ja etnisempää. Sen sijaan lounasravintoloissa ”mummon ruoat” ovat tosi suosittuja. Voisikin väittää, että henkilöstöravintolat pitävät perinteisen kotiruoan lippua korkealla.

Tirkkosen mukaan myös ruokatottumustutkimuksissa on tullut ilmi, että ihmiset tykkäävät syödä sellaista ruokaa, jota he ovat tottuneet saamaan jo lapsena.

– Sen huomaa esimerkiksi pääkonttoriravintoloissamme. Perinteiset ruokalajit tarjotaan yleensä buffet-linjastolla, mutta asiakkaat voivat ottaa ruokansa myös grilli-, pizza- ja salaattipisteiltä. Noin seitsemän ihmisistä kymmenestä valitsee buffet-linjaston silloinkin, kun muut vaihtoehdot ovat saman hintaisia.

Punainen liha on jäämässä taka-alalle

Tirkkonen vastaa muun muassa ISS:n ravintolapalveluiden ruokalistojen ja -konseptien kehityksestä. Hän kertoo, että ISS:n ravintoloissa tehdään säännöllisesti asiakastyytyväisyyskyselyjä, joissa kysytään myös suosikkiruokia.

Jokaisessa ISS-ravintolassa pyritään tarjoamaan juuri sen asiakaskunnalle toimivia ruokalajeja. Tirkkosen mukaan tässä on myös onnistuttu. Asiakastyytyväisyyttä on kasvatettu systemaattisesti koko ajan.

– Jatkuva palautesysteemimme on yksinkertainen: asiakas voi nappulaa painamalla kertoa, mitä mieltä hän lounaastaan oli. Jos palautteessa tulee paljon punaista, näemme, että lounashetkessä meni jokin pieleen. Silloin ravintolan henkilökunta miettii, oliko reseptissä tai asiakaspalvelussa parannettavaa vai eivätkö asiakkaat vain pidä kyseisestä ruokalajista.

Tirkkosen mukaan maksaruokien suosio on laskenut jo pitkään ja punainen liha on muutenkin jäämässä taka-alalle. Asiakkaat seuraavat koko ajan tarkemmin, mitä lihaa esimerkiksi lihapyöryköissä käytetään.

– Samaan aikaan kasvisruokien suosio kasvaa vähitellen. Vielä ne eivät yltäneet kyselyn yhteistuloksissa viiden tai kymmenen kärkeen, mutta se on vain ajan kysymys. Esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa ei välttämättä enää puhuta erikseen kasvisruokapäivästä. Se on hiipinyt päiväksi muiden joukossa, ilman turhaa mekkalointia.

Butter chicken etnisistä suosituin

Kyselyn kärkisijoilta ei monia etnisiä ruokia löydy. Seitsemännellä sijalla komeilee sentään butter chicken. Pääkonttoreissa lounastavien suosikkilistalla se nousee peräti neljänneksi.

– Intialainen ja nepalilainen ruoka nousevat pikkuhiljaa yhä suositummiksi. Niissä osaset ovat saman tyyppisiä kuin monissa suomalaisissa perinneruoissa – on kastike ja on lisuke. Pasta bolognesea tai muita italialaisannoksia en etnisiksi edes laske. Ne ovat nykyään kotiruokaa siinä missä makaronilaatikkokin, Tirkkonen linjaa.

Mutta kuinka käy hernekeittotorstain? Eikö mikään ole enää pyhää?

– Hernekeittoa ja pannaria arvostetaan yhä etenkin työympäristöissä, joissa tehdään fyysistä työtä. Meillä se on teollisuuskohteissa neljänneksi suosituin lounasruoka. Päiväkodeissa, kouluissa ja pääkonttoreissa se jää kauas kärjestä.

Lounasannosten kärkikymmenikkö ISS:n ravintoloissa

1. Lihapyörykät

2. Lasagne

3. Uunilohi

4. Makaronilaatikko

5. Uunimakkara

6. Kievin kana

7. Butter chicken

8. Porsaanleike

9. Hampurilainen

10. Riisipuuro