Liputuksen paikka!

Liputuksen paikka!

Toukokuun toisella viikolla piti valtioneuvoston linnassa liputtaa ahkerasti. Heti maanantaina, Eurooppa-päivänä, Ilta-Sanomat kuitenkin uutisoi lipputangon olleen tyhjä. Syynä oli vaijerin hajoaminen. TöISSä-lehti uutisoi nyt, miten hienosti ISS:n väki ratkaisi ongelman – lippu oli taas salossa jo tiistaina, kun valtiovierailut alkoivat.

­Harvemmin tulee ajatelleeksi, miten valtavia voimia valtioneuvoston linnan lipputankoon kohdistuu: linnan katolla liehuva valtiolippu on pinta-alaltaan 30 neliömetriä eli yksiön kokoinen. Maanantaina 9.toukokuuta lipputangon mekaniikka hajosi juuri kiireisen valtiovierailuviikon aluksi.

– Olemme suurennuslasin alla Senaatintorilla. Ihmiset ihan kellottavat, mihin aikaan lippu nostetaan ja lasketaan, ja turistit tietysti kuvaavat. Kun lipun nostaminen ei sitten onnistunut, aloimme porukalla selvittää, mitä on tehtävissä, kiinteistönhoitaja Timo Lempiäinen kertoo.

Työnjohtaja Pasi Puranen ISS:n Tehdaspalveluista otti tilanteen haltuun.

– Senaatti on meille iso asiakas ja haluamme palvella niin ulkoisia kuin sisäisiäkin asiakkaitamme hyvin. Siirsin kaksi miestä – Tuomo Korven ja Rainer Wirtasen – toisesta työstä valtioneuvoston linnalle. Meille on kunnia-asia, että saamme hoidettua hyvin hommamme, Puranen kertoo.

Kulkulupajärjestelyiden jälkeen Korpi ja Wirtanen pääsivät valtioneuvoston katolle tutkimaan tilanteen. Varaosat laitettiin heti tilaukseen ja kello 16.30 korjaustyö saatiin käyntiin.

– Kello oli neljä yöllä, kun miehet olivat takaisin omalla kustannuspaikallaan Sipoossa, Puranen sanoo.

Aamulla lippu liehui taas normaalisti valtioneuvoston linnassa.

– Oli hienoa huomata, että tarvittaessa apu on lähellä ja avunpyyntöön voidaan reagoida näin nopeasti, kohteessa kiinteistönhoitajana työskentelevä Lempiäinen kiittää.

Puranen lähettää terveisiä, että apua saa pyytää jatkossakin. ISS:n Tehdaspalvelut tekee metallitöitä aina ovensaranoista isoihin rautarakenteisiin sekä hoitaa yhtä lailla keittiö- ynnä muut konekorjaukset kuin teollisuuden kunnossapitotyötkin. Yksiköllä on EN 1090-2 -rautarakennesertifikaatti.

– Voimme auttaa ISS:n huoltomiehiä monessa metallihommassa, joihin heillä ei ole työkaluja. Meidän mottomme on, että emme jätä toista pulaan.

Kuva: Kari Söderholm (CC)